Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Förälskelser

och övergrepp

Bäst!

Fanny är 21 år och vet en massa. Både sådant som är viktigt och sådant som bara är kul att veta. En snygg tjej med huvudet på skaft, med många vänner och plats på universitetet. Fast just nu tio kilo lättare än för ett år sedan och med eksem som aldrig vill sluta blöda. Tom på livslust men full av minnen av en kärlek som började så rätt men fortsatte så fel. Efter ekot (Ordfront) är en lågmält intensiv berättelse som höjer sig långt över mängden av relationsromaner. Med smärtsam skärpa beskrivs en förälskelse som går överstyr – hur tilliten i ett förhållande kan försvinna i små, nästan omärkliga steg och makten förskjutas till den som gör anspråk på att ha blivit kränkt. Olivia Bergdahl, född 1989, har ägnat sig åt scenpoesi sedan tolvårsåldern och har bland annat blivit svensk mästare i poetry slam. Som debuterande romanförfattare visar hon att hon har alla förutsättningar att nå en betydligt bredare publik.


Bättre!

Åsa Nilsonnes nya roman H (Natur och kultur) handlar om just H, framgångsrik hjärnforskare med ett sparsmakat kärleksliv. Berättarjaget är dock inte H själv, utan H:s hippocampus – den del av hjärnan som sorterar våra minnen. Ur hippocampus perspektiv skildras den gryende förälskelsen i D – en tilldragande egocentriker som egentligen inte alls är H:s typ, men som råkar lukta, röra och föra sig på ett sätt som talar till hippocampus arkiv av minnen och får hjärnans alla delar att gå i gång. Åsa Nilsonne är inte bara författare till både fackböcker och storsäljande kriminalromaner, utan även professor i psykiatri. Att skriva en kärleksroman med sina ingående kunskaper om hjärnans funktioner som utgångspunkt är modigt och resultatet är både intressant, välskrivet och underhållande.


Bra!

Att ta upp svåra ämnen i underhållningsromanens form kan vara ett effektivt sätt att få ut ett viktigt budskap. Se bara på Katarina Wennstam som har skrivit om sexhandel, våld mot kvinnor och barnmisshandel på ett sätt som nått hundratusentals läsare. Romandebuterande Sara Larsson går i Wennstams fotspår med Den första lögnen (Norstedts), en berättelse som utspelar sig i två tidsepoker med tretton år emellan. I den första blir sextonåriga Josefin våldtagen av killen hon är kär i och två av hans kompisar. I den andra är Josefin försvunnen och killarna har vuxit upp till mer eller mindre framgångsrika män, med mycket som måste försvaras mot det förflutna. Det är inte svårt att ryckas med av historien, dels eftersom det är ett ämne som både berör och upprör, dels därför att Sara Larsson behärskar sin form och kan de koder som gäller i den urbana medelklassen. Man läser vidare, vill se offret få upprättelse och förövarna sättas dit så det svider.