Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Hur skulle du ha gjort?

Bäst!

Fyren mellan haven av M.L. Stedman (Massolit)

Höstens finaste läsupplevelse, om Tom och hans hustru Isabel som vaktar en fyr utanför Australiens kust. De är isolerade och får sällan besök, men drömmer om att bilda familj. Efter upprepade missfall börjar de ge upp den drömmen – men när en död man och ett levande spädbarn flyter i land i en båt bestämmer de sig att uppfostra barnet som sitt eget, utan att rapportera den förlista båten.

Några år senare hör de talas om en kvinna som söker efter sin man och sitt försvunna barn – och deras värld rämnar. Flickan, som har växtupp med fyrvaktarparet som föräldrar, känner inte till något annat – men kampen mot ens eget samvete blir hård och skoningslös. Tankeväckande bok om kärlek och sorg och rätt och fel, som ställer krav på läsaren att själv fundera: ”Hur skulle du ha gjort?” Boken är dessutom biofilm i höst, med Alicia Vikander och hennes pojkvän Michael Fassbender i huvudrollerna.


Bättre!

Forever young av Johan Ripås (Pirat)

SVTs Afrikakorrespondent debuterar med en rolig och vemodig uppväxtskildring om två pojkar som lever vind för våg sommaren 1984. De två pojkarna behöver fly – en från sin destruktiva styvfar ochen från en vuxenvärld som helt enkelt inte har tid med honom. Händelserna den sommaren förändrar deras liv för alltid.

Boken handlar om att vara barn på väg ut i livet och att försöka förstå sig på vuxna, kärlek och sakernas tillstånd. Men det är också en betraktelse över det Sverige som fanns när Olof Palme för alltid skulle vara statsminister och varje dag skulle kunna vara dendag atombomben avfyrades. En nostalgiberättelse om två pojkar som lever ett fladdrigt liv, och om hur Sverige har utvecklats sedan dess.


Bra!

Kaosologi av Micael Dahlén (Volante)

”Avmåstefiera”, ”livssuddet” och ”vankraft”. Det är nyord som den excentriske ekonomiprofessorn Micael Dahlén tar fasta på i sin nya bok. Hans tankar rör sig kring sliding doors-temat, alltså de små sakerna en väljer att göra som kan få stora följder. Idén kom efter att Micael Dahlén förändrade 40 vanor under ett år, som ett livsexperiment, och han är övertygad om att allt i livet hänger ihop och att vi kan påverka mer än vi tror. Och i mörka vintertider, när det är lätt att tvivla på värld och vardag, är den här boken en liten självförtroendepuff i riktning framåt.