Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Just nu

Mörk sjukhushistoria

– nu på scen

Vipeholms sjukhus kommer för alltid att förknippas med de medicinska experiment som utfördes på de patienter som tvångsvårdades där. Nu har deras öden inspirerat till en pjäs. – Jag hoppas att publiken kan få en blick på hur man tänkte på den tiden och hur lätt det är att man tappar respekten för livet, säger Lennart Jähkel som är av skådespelarna.

LENNART JÄHKEL
Ålder: 66 år.
Gör: Skådespelare.
Mest känd för: Jan-Olof i tv-serien c/o Segemyhr och Sven-Erik, den äldsta av de tre bröderna Marklund i tv-serien Pistvakt.
Aktuell med: Spelar f lera av rollerna i Vipeholm – tiden före framtiden som har urpremiär 2 september på Klarascenen på Stadsteatern i Stockholm.

VIPEHOLM: Ett sjukhus i Lund som mellan 1935 och 1982 var en anstalt för ”sinnesslöa”. Mellan åren 1945 och 1955 utfördes de tre medicinska undersökningarna som fått namnet Vipeholmsexperimenten. Undersökningarna genomfördes utan samtycke av patienter eller anhöriga och gick bland annat ut på att försöka provocera fram karies genom att ge de intagna stora mängder sötsaker att äta.

När Lennart Jähkel tackade ja till att spela med i Vipeholm – tiden före framtiden lockades han av flera saker. Det faktum att pjäsen är helt nyskriven och att det var spännande namn både på och bakom scenen gjorde sitt. Sedan tyckte han även att ämnet kändes angeläget.

– Jag hade faktiskt aldrig hört talas om Vipeholm innan, men nu har vi läst en hel del material och lyssnat på dokumentärer. Det är verkligen fruktansvärt det som hände, säger han till Fönstret.

Ja, det är svårt att beskriva det som skedde på det stora sjukhuset i Lund för något annat. Vipeholm var länge det enda ställe i landet som tog emot människor som enligt dåtidens beskrivning var ”svårskötta obildbara sinnesslöa”.

Under 40- och 50-talet utfördes, med bland annat riksdagens goda minne, ett antal olika experiment på patienterna för att lära sig mer om hur karies kan förebyggas.

– De fick tugga i sig speciella kolor och så undersökte man hur deras tänder påverkades. Det är en människosyn i botten som är fruktansvärd och en skamfläck i svensk historia sanktionerat av staten.

Vipeholm – tiden före framtiden följer under två decennium en rad olika människor som vistats på sjukhuset. Både de som vårdas och de som arbetar där.

Lennart Jähkel spelar flera roller – en patient vars historia bygger på flera olika personers öden, men också överläkaren Hugo Fröderberg som funnits på riktigt. Han var sjukhuschef på Vipeholm i nästan 30 år. Två intressanta roller menar han – var och en på sitt vis.

– Tanken är inte att man ska få acceptans för Fröderberg och hans åsikter, men att få en förståelse för hur nära det här är i tiden och hur tunn vår fernissa kan vara ibland. Jag tror att det speciellt är viktigt i vår tid nu när så många lockas av konspirationsteorier.

När den här intervjun görs är det lite mindre än en månad till premiären den 2 september. Replikerna sitter så nu återstår det där finliret för att få ihop helheten – att få ljus, ljud, mask och kostym att funka tillsammans.

Vem tycker du ska gå och se pjäsen?

– Alla egentligen. Det är en historia som inte bara innehåller elände och en skildring av allt det hemska som skedde, det finns också värme i den.

Publicerad i nummer 3, 2023