Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Just nu

Klasskillnad

Är klassamhället något att fortfarande bry sig om, i Sverige 2021? Ja, definitivt, säger DANIEL SUHONEN, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys, som just färdigställt boken Klass i Sverige, där forskare och debattörer i 26 kapitel förklarar varför klassamhället fortfarande gör livsavgörande skillnad mellan folk och folk. Här är några av skälen till det.

Hallå där … Daniel Suhonen

Varför har ni gjort den här boken?

– Vi ställde oss frågan redan 2016: Varför görs ingen en rejäl klassanalys av Sverige i dag? Så bestämde oss vi oss för att vi skulle göra det. Och nu, 20 rapporter senare, är boken klar.

Och varför ska vi prata om klass i Sverige, 2021?

– För att klass formar hela samhället – avgör vilket liv du får, vad du röstar på, och när du dör.

På vilket sätt märks klasskillnaderna tydligast tycker du?

– Att vi har fått så stora geografiska skillnader. Var du bor inom Sverige kan göra lika stor skillnad i livsvillkor som mellan Sverige och Thailand.

Vilka onödiga misstag tycker du att vi gör?

– Att vi fått ett marknadssystem inom skolan, som missgynnar arbetarklassens barn och de som står längst ned i samhället. Sen har vi fördelningspolitiken, som ju är relativt ”enkel”: vi borde höja pensioner, sjukersättning, a-kassa, barnbidrag, i ena änden, och införa en ny kraftig beskattning av kapital och företagsvinster i den andra. Det skulle direkt leda till en märkbar omfördelning i samhället.

Vilket politiskt beslut efterlyser du mest av allt redan i dag, ur klassynpunkt?

– Förbjud aktiebolag från att driva skolor. Att barn får olika utbildning beroende på vad deras föräldrar har valt, det är så grovt, det är snaskigt, hur kom vi på den idén?

Vad ur boken hoppas du blir uppmärksammat?

– Att det här inte är en bok om missnöje, utan om väldigt konkreta orättvisor, som att vissa förlorar sina föräldrar flera decennier före andra gör det – på grund av klass. T o m högertankesmedjan Timbro håller numera med om att Sverige är ett klassamhälle.

Vem hoppas du ska läsa boken?

– En 752-sidors bok om klass, det är inget som alla kastar sig över. Men tanken är att den ska finnas när den behövs, för att hämta fakta ur. Den ska ge tröst, ge mod, uppmana till motstånd!

• Det går utmärkt att läsa Klass i Sverige som studiecirkel. I boken finns en studiehandledning. De lokala ABFavdelningarna kan hjälpa till med allt praktiskt kring en cirkelstart.

Publicerad i nummer 1, 2021