Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Just nu

Upp till kamp!

Nio år efter Torka aldrig tårar utan handskar är JONAS GARDELL nu aktuell med en ny historisk bok om homosexuellas livsvillkor och kamp mot förtryck och fördomar i Sverige.

JONAS GARDELL
Född: 1963.
Bakgrund: Artist och författare som slog igenom litterärt med sin tredje roman Präriehundarna, 1987.
Aktuell: Med nya romanen Ett lyckligare år.

Det är inte helt lätt att kategorisera Jonas Gardells nya bok Ett lyckligare år. En litteraturvetare föreslog ”forskarnära roman”.

– Det är en ganska bra beskrivning eftersom den bygger på research och intervjuer. Men jag hoppas att den också kommer att läsas som en kärleksroman, säger Jonas.

Ett berörande och viktigt stycke folkbildande litteratur är det oavsett.

I den första delen av boken skildrar Gardell 1800-talsfilosofen Pontus Wikners liv och då främst dennes tidiga kärleksmöten och tankar om sin sexualitet, baserat på de självbekännelser som publicerades 1971 – nästan 100 år efter att de skrevs. Wikner är homosexuell, men i den tid han lever finns inga ord för att beskriva samkönad kärlek. Innan han dör samlar han sina dagböcker och skriver ett slags manifest för en mer accepterande syn på homosexualitet. Wikner lägger dem i en blecklåda som enligt testamentet inte får öppnas förrän tidigast 50 år efter hans död eller när hans fru och två söner är döda.

Samma år som Wikners självbekännelser publiceras lever Vanja, Kerstin och Ronny i Örebro. Även om tiderna har förändrats, finns ingen samlande vokabulär för ”vad de är”. Jonas Gardell skildrar hur det i 1970-talets Sverige fortfarande tycks vara en omöjlig ekvation att vara homosexuell och lycklig. Men med inspiration från medborgarrättsrörelsen börjar gruppen på olika sätt formulera krav på att få leva sin kärlek öppet och betraktas som vanliga människor.

– Både ungdomarna på 1800-talet och de på 1970-talet gör vad de kan för att föra kamp. Det handlar om unga som inte längre går med på att deras liv måste gestaltas på det sätt som samhället anser. Unga som känner att deras liv, deras kärlek och längtan efter att vara lyckliga inte borde vara omöjliga. Men för att kunna vara stolt över vad du är måste du ha ett ord för vad du är, säger Jonas Gardell.

Han ser boken som ett alster som i likhet med boktrilogin (och tvserien) Torka aldrig tårar utan handskar från 2013 utgår från behovet av att dokumentera och folkbilda om homosexuellas historia i Sverige.

– Vår historia har raderats och gömts undan. Släkter har bränt eller skaffat undan brevväxlingar och andra bevis. Jag har hittat personer som forskarna inte hade koll på.

Hans böcker når ofta en omfattande läsarskara.

– Jag skriver egentligen ganska smala romaner. Men så har jag – peppar peppar – förmåga att göra det på ett sätt som får folk att känna att historien är tillgänglig och angår dem. Ett lyckligare år tycker han borde bli obligatorisk läsning i skolorna.

– Jag hoppas ju att det ska vara en bok som gör dig upprörd när du läser den, som att: ”Varför har jag inte har känt till det här?” Du ska känna att det här måste ut! Att inte läsa den är faktiskt en underlåtelsesynd!

Publicerad i nummer 3, 2021