Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Resor

Washington DC

– USAs maktmetropol värd

mer än ett dagsbesök

Svenska USA-turister tillbringar sällan mer än en dag i Washington DC. Ett stort misstag. Verklighetens House of cards-metropol bjuder på allt från besök i maktens korridorer till kaloristinna hamburgermackor i Martin Luther Kings fotspår

Tänk dig en stad som är ett ständigt pågående Almedalen. En platsdär det varje vecka arrangeras en releasefest för en ny bok om hur hemsk Barack Obama är, lanseras ännu en rapport om bristerna i sjukvårdsförsäkringen och sexskvallras på exklusiva stekhus som serverar kött i halvkilosbitar.

Sådan är vardagen i Washington DC, en stad vars främsta industri är: prat. Alla tycks ha ont om tid, men samtidigt mycket att säga. Det skapar en miljö som hämtad ur Vita huset, succé-tv-serien där snygga snabbpratande människor springer runt i kongressens korridorer för att göra världen bättre.

På samma sätt som många i Los Angeles har ett filmmanus hemma i byrålådan är USAs huvudstad platsen där det politiska nätverkandet tar sig närmast maniska former. Den egna karriären är högsta prioritet för många av de inblandade. Kanske är det just därför så många amerikaner hatar sin huvudstad och det som pågår där. De upplever att politiker, tjänstemän och lobbyister rör sig i en verklighetsfrånvänd elitistisk bubbla. Den ilskan är något som Donald Trump oväntat skickligt fångade upp i årets amerikanska presidentvalrörelse. Trots hans oförmåga/ovilja att hålla sig till sanningen lockades många väljare av tanken på att testa ”något helt annat”, en politiker som talar klarspråk i stället för juristspråk.

Men Washington har också en annan sida. Klassklyftorna är enorma och områden som Washington Highlands och Bellevue är så farliga att taxichaufförerna undviker dem. Det vet alla som har läst författaren George Pelecanos dystra deckare om huvudstadens fattiga delar. De präglas av hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå, hög andel tonårsgraviditeter och låg tilltro till framtiden. Det är en hopplöshet som hämtad ur The wire, tv-serien som beskriver den sammanflätade sörjan av politiker, poliser och kriminella.

Men i Washingtons centrala delar är det både säkert och vackert.

Här samlas turisterna för att kika in genom staketet utanför Vita huset. Efter terrorattentaten den 11 september 2001 krävs goda kontakter för att få kliva in, men för många räcker det med att stå hundra meter från Ovala rummet för att uppleva en kittlande känsla.

Ett annat populärt utflyktsmål är att Arlingtonkyrkogården, strax utanför Washington DC. Det är en begravningsplats för cirka 300 000 människor. Den gemensamma nämnaren för de som ligger begravda här är att de deltagit eller stupat i något av de krig som USA varit inblandat i. Här vilar också CIA-agenter, änkor/änklingar till stupade soldater, och personer från nationens allra högsta skikt som John F Kennedy, liksom hans änka Jacqueline och bröder Robert och Edward.

Att besöka kända kyrkogårdar blir inte sällan en besvikelse. Men det här är någonting helt annat. Räkna med att stöta på busslaster med krigsveteraner som åker på gruppresa för att hedra sina gamla vänner.

Rörande scener kan utspela sig. Som när en ung man går fram till en 50 år äldre herre, rullstolsburen med amputerat ben, sträcker fram handen och säger:

– Tack för din insats för vårt land.

För en svensk blir sådana händelser en påminnelse om att krig är en verklighet för amerikaner. De som inte själva har riskerat livet har familjemedlemmar, vänner, kollegor eller grannar som har gjort det. Om inte igår, så för 40 eller 70 år sedan.

Ett annat måste är att gå en guidad rundtur i Capitol Hill, USAs berömda parlamentsbyggnad som är hem åt den amerikanska riksdagens två kamrar: Senaten och Representanthuset. Inte bara den som betat av den ena säsongen efter den andra av House of cards får valuta för pengarna.

– Det är mäktigt att stå i rotundan (kongressbyggnadens stora entréhall), se senatorerna fara förbi och veta att det är här det händer, säger Alexander Bolton, politisk reporter på tidningen The Hill som är helt och fullt specialiserad på att bevaka USAs inrikespolitik.

Den som vill höra samma politiker skrävla över hur mycket de jobbar eller bestämmer kan äta lunch eller middag Old Ebbitt Grill, en klassisk ostron- och grillrestaurang nära Vita huset.

– Det är en av få platser där turister sitter sida vid sida med politikerna. Försök få en plats i den stora matsalen och beställ gärna deras goda ostron, tipsar Alexander Bolton.

Ett annat klassiskt tillhåll är The Palm, en grillrestaurang med kilotunga biffar och manliga servitörer som påminner om gamla boxare. Det är den typ av ställe vars meny skulle få Leif GW Persson att lägga ut texten på fyra sidor i en av sina deckare.

Redan förrätten Caesarsallad, som räcker till två, skördar sina offer. Den som inte gått under efter huvudrätten kan avsluta med en väl tilltagen tårtbit innan det är dags att stappla ut till taxin och åka hem.

Men allt i Washington är inte dyrt med stärkta vita dukar på borden. På legendariska snabbmatshaket Ben’s Chili räcker det med en svensk 50-lapp för att bli mätt. Stället öppnades 1958 och har behållit ursprungskänslan av folklig diner från svunna jukeboxtider.

Ta plats vid bardisken och beställ en hamburgermacka med chiligryta som sås. Njut av vetskapen om att Miles Davis, Duke Ellington och Martin Luther King också ätit här. Och Barack Obama, för den delen. Han äter gratis numera.

I stället för dessert kan du gå till den lilla butiken och köpa en t-tröjor med stadens tidigare borgmästare Marion Barry, en skandalomsusad herre som en gång sa:

– Om man bortser från mord och dråp så har Washington faktiskt ganska låg brottslighet.

Precis som borgmästare Barry gillade president George W Bush opretentiös mat. Han är inte den som låter sig imponeras av det opatriotiska franska köket med rätter byggda på höjden, serverade på enorma tallrikar.

Så när landets 43e president var sugen på något som inte lagats av världsmästarkockar tog han med sig hustrun Laura och åkte till Peking Gourmet. Det är en enkel kinesisk restaurang i Falls Church, 15 kilometer utanför Washington. Under sina åtta år i Vita huset besökte paret stället drygt 50 gånger. Bush beställde oftast en fyrarättersvariant med Pekinganka (som personalen började kalla ”Bushmenyn”).

Även om amerikaners fixering vid mat inte vet några gränser finns det också mycket annat att göra i huvudstaden. Att gå på museer, till exempel.

Här finns till exempel National Archives, där du kan stå öga mot öga med historiska dokument som den amerikanska självständighetsförklaringen och USAs konstitution. Ett annat alternativär National Portrait Gallery, ett museum som påminner om Nationalmuseum i Stockholm. Här hänger tunga oljemålningar av George Washington, John F Kennedy och andra ikoner från USAs förflutna.

Den som vill ha något mer framåtlutat kan besöka International Spy Museum, en underhållande resa i spioneriets historia. Besöket börjar med ett möte i ”briefingrummet” där du får din egen nya spionidentitet och sedan kastas in i en interaktiv resa i spioneriets historia. Här kan man lära sig allt från hur hemliga dokument levererades under kalla kriget till hur dagens spioner jagar information på nätet.

Lika interaktivt är det på Newseum, Obamadöttrarnas favorit, där du kan testa en livesändning framför Vita huset och fördjupa dig i nyhetsbevakningen under Vietnamkriget. Du kan också leka redaktör och ta ställning i knepiga etiska frågor som när en fotograf ska släppa yrkesrollen, lägga ner kameran och rädda människor i stället för att dokumentera den pågående katastrofen.

Efter några dagar kan all politik och historia kännas lätt kvävande. Men då finns pittoresk småstadstillvaro inom räckhåll.

Det räcker att ta tunnelbanan till stationen King Street–Old Town för att komma till en helt annan värld. Old Town Alexandria har en övremedelklassig småstadskänsla med små pittoreska butiker som säljer antikviteter, ekologiska barnkläder och smakrik italiensk glass.

Fortsätt längs långa King Street ner tillhamnen. Det är värt besväret. Där ligger Torpedo Factory Art Center, ett konstcentrum där lokala kreatörer jobbar sida vid sida i inglasade ateljéer. Allt från eleganta silversmycken till hippiefierad surrealism på oljedukar finns till försäljning.

– Det är ett av mina favoritställen i hela området, helt fritt från politik och business, säger tv-producenten Susan Bennett som bor i närheten.

Att strosa runt i staden är det annars mest turister som gör. Den som jobbar i politikens värld har små möjligheter att ta del av sevärdheterna. I Washington DC är arbetsnarkomani religion.

Eller som den cyniske president Frank Underwood, spelad av Kevin Spacey, säger i tv-succén House of cards:

– Jag har alltid föraktat behovet av sömn. Precis som döden tvingar den även de mäktigaste männen på rygg.


 

Guide

Res till WASHINGTON DC

– Som Fönstret gjorde!

RESA DIT
Direktflyg med SAS från Stockholm. Har du tur går det att flyga för strax under 4 000 kronor. Hotell är dock dyrt. Räkna med att ett mediokert dubbelrum går på 1 500 kronor natten. I staden är tunnelbana och taxi/Uber mest effektivt. Undvik den outhärdligt varma sommaren och åk i stället september–oktober eller april–maj.

MISSA INTE
Politics and Prose
Adress: 5015 Connecticut Ave NW
Varför: Bokhandel av klassiskt snitt med böcker upp till taket. Arrangerar ofta populära författarkvällar där det finns möjlighet att sitta i den lilla publiken och lyssna på både kända tv-journalister och före detta ministrar. Informell och avslappnad stämning.

Capital Grille
Adress: 601 Pennsylvania Ave NW
Varför: Powerlunchernas moderskepp är inte billigt, men detta ”upscale steakhouse” är en pålitlig investering för den som vill tjuvlyssna när en senator vid bordet bredvid diskuterar budgetförhandlingarna. Under tiden går det att njutaav en gorgonzola and black truffle wagyu burger. Inredning med uppstoppade djurhuvuden skapar den rätta frimurarkänslan.

Supreme Court
Adress: 1 First Street NE
Varför: I tredje säsongen av House of cards får Frank Underwood problem när en av domarna vill avgå. Det är nämligen presidentens jobb att utse en ny. Även i verkligheten finns mycket dramatik i USAs högsta domstol. Förhandlingarnaär rena actionfilmerna jämfört med svenska HD. Stenålderssystemet kräver dessvärre att besökare är på plats i god tid, får en pappersbiljett och sedan hoppas på det bästa. Du kan välja mellan att se en hel förhandling eller hoppa in på någon av de bakre raderna där besökarna roteras med några minuters intervall. Mer info på Supremecourt.gov.

Lincoln Memorial
Adress: 900 Ohio Drive SW.
Varför: Klassiskt minnesmärke som lever upp till högt ställda förväntningar. Det känns mäktigt att stå bredvid Lincolnstatyn och ta en selfie tillsammans med shortsklädda mellanstadieelever och Vietnamveteraner i rullstol. Här på tronen brukar Frank Underwood sitta på House of cards-bilder. Trappan är också klassisk mark. Där åt Clint Eastwood och Rene Russo glass i filmen I skottlinjen.

Sequoia D.C.
Adress: 3000K Street NW.
Varför: Beställ en drink, sätt dig på en plaststol, titta ut över Potomacfloden och bli avundsjuk på rika människor i vulgärt stora motorbåtar. Eller bege dig till baren där det finns de tjugo kvadratmeter som lär vara stadens bästa för den som vill ragga.

FAMILJEN OBAMAS D.C FAVORITE
Corte Salon, 1017–1019 U Street NW 
Johnnie Wright, presidentfruns hårstylist, är den stora stjärnan. En damklippning kostar drygt 850 kronor.

Restaurant Nora, 2132 Florida Ave NW
Här, på den första ekologiskt certifierade restaurangen i staden, bjöd presidenten sin fru på överraskningsmiddag när hon fyllde 46 år.

Good Stuff Eatery, 303 Pennsylvania Ave SE
Presidentfruns favoritställe när det gäller hamburgare. Finns numera en ”Michelle melt” på menyn.

Bureau of Engraving and Printing, 14th & C Streets SW
Här gick Michelle Obama och döttrarna en guidad visning för att se dollarsedlar tryckas i rasande fart. Betydligt roligare än det låter.

Blue Duck Tavern, 24 & M Streets NW
På den här sobra restaurangen firade presidentparet sin sjuttonde bröllopsdag. Entrecote för två, närodlat från Maryland, kostar en dryg tusenlapp. Parets nota är inramad och hänger på väggen.

LÄS MER OM WASHINGTON!
· The Obamas av Jodi Kantor. New York Timesjournalist beskriver familjen Obamas märkliga vardag.
· This town av Mark Leibovich. Sarkastisk reportagebok om en stad där alla byter visitkort dygnet runt – även på begravningar.
· The agenda av Bob Woodward. Watergateavslöjarens bakom kulisserna-bok avslöjar kaoset i Bill Clintons vita hus.

TRE FILMER OM WASHINGTON
· Alla presidentens män. Klassiker med Robert Redford och Dustin Hoffman som skildrar Watergateavslöjarna Bob Woodward och Carl Bernstein.
· The story of Washington DC. Dokumentär som lär dig allt du behöver veta om huvudstadens historia på 60 minuter.
· Inside Obama’s White House. Dokumentärserie i fyra delar signerad brittiska BBC. Välgjord och allmänbildande.

TRÖTT PÅ ASFALT?
I Washington DC är naturen inte långt borta. Gör en dagsutfykt till Charlottesville i Virginia, och hälsa på i herrgården hemma hos USAs tredje president Thomas Jefferson (1743–1826). Bara två timmar bort.