Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Resor

”Äntligen dags för imperfekt”

Fönstret åkte på språkresa för vuxna

Det är inte längre bara tonåringar som åker på språkresa. Fönstrets Maria Ullsten, 44, reste till Cefalú på Sicilien för att förverkliga en gammal dröm om att lära sig italienska. Följ hennes väg från teckenspråk till oregelbundna verb – på fem dagar.

Söndag

– Teckenspråk på lägsta nivå
Förra gången jag åkte på språkresa fanns inga mobiltelefonladdare att glömma hemma, inga resväskor på hjul och inga datorer små nog att bära med sig i ryggsäck.
När jag, hiskeliga trettio år (!) efter att jag tog tåget till Cannes för att läsa franska, mellanlandar i Rom tvingas jag använda den lägst stående formen av teckenspråk för att beställa en pizzabit och en flaska vatten. Där och då lovar jag mig att på väg hem ska jag beställa samma sak, på samma bar – på felfri italienska.


Måndag

– Första skoldagen
Jag går ut på gatan och hinner precis undra åt vilket håll närmaste bageri ligger när jag känner doften. Sedan är det bara att följa näsan. Efter frukost tillsammans med Saskia från Stuttgart som jag delar lägenhet med, kliver jag förväntansfullt upp för skoltrappan. Jag hamnar i nybörjargruppen med tyska Birgitte och amerikanska Hillary.
”Mi ciamo Liana – jag heter Liana”,
säger läraren och sätter på fläkten i taket.
Presens övar vi genom frågor som viverkligen vill ha svar på. Varifrån kommer du och hur länge ska du stanna i Cefalú?
Läxan gör jag på balkongen, med kvälls-sol och viss havsutsikt. Sedan, för första gången sedan vårterminen 1989 har jag klasskompisar att gå ut och äta middag.


Tisdag

– Presens och prepositioner
Min skolväg är fantastisk! Jag stretar uppför Via Spinuzzas blanknötta gatstenar, säger ”Buon giorno!” till mamman med barnvagn och girar för att undvika droppet från nyhängd tvätt några våningar upp. Dagens första lektion serveras när jag beställer morgonkaffe på Café Pergola. ”Questo è un café – det här är en kaffe”, säger baristan bestämt och ställer fram en halvfull kopp med vad vi i Sverige kallar espresso.
I dag tränar vi prepositioner och Liana låtsas stöta en kniv i magen på sig när vi säger ”a Italia” (fel) i stället för ”in Italia” (rätt). Vi är bara tre elever och tempot är högt. Efter femtimmars lektionstid på två dagar är vi färdiga med presens, inklusive de vanligaste oregelbundna verben. Efter skolan sammanstrålar ett helt litet gäng på stranden. Precis som vilka ansvarslösa ungdomar som helst tar vi varsin iskall öl mitt på blanka eftermiddagen. Somnar med Lianas betoning ”A Cefalú IN Italia” (i Cefalú i Italien) ringande i öronen.


Onsdag

– Imperfekt som egotripp
Äntligen dags för imperfekt! Våra konversationer i presens har börjat kännas lite torftiga. Dagens utmaning är att lära sig vilka verb som blir dåtid genom verbet essere (att vara) och vilka som kräver avere (att ha). Det är inte lätt. Liana stöter kniven i magen på sig när ”jag har gått” blir ”ho andato” (fel) i stället för ”sono andato” (rätt) Men när jag klarar det knyter hon näven som värsta fotbollshuligan. Och mitt italienska ego växer flera decimeter. Forza, Maria!


Torsdag

– Ordförråd och ruiner
Spesso – ofta, pomeriggio – eftermiddag, gialli – deckare (som jag för övrigt också lär mig heter ”crimmie” på engelska). Nya ord tränger in i mitt medvetande och det känns att det var ett tag sedan min hjärna utsattes för den här typen av gymnastik.
– Jag tror inte att det blir svårare att lära med åren. Men äldre elever har en tendens att vilja förstå för mycket innan de börjar prata. Det viktigaste för den som ska lära sig tala ett nytt språk är att lyssna, säger Vittoria Cirello som äger och driver skolan i bussen på väg till ett halvfärdigt grekiskt tempel.
Under stekande sol suger jag i mig vartenda ord av hennes välartikulerade föreläsning om vem som byggde templet och varför. Och plötsligt står jag där och förstår en hel harang om att kejsarna i Rom skattebefriade Cefalúborna för att de härstammade från samma grekiska ort som romarna. Tror jag, åtminstone.


Fredag

– Vorrei öppnar alla dörrar
I dag börjar vi nosa på konditionalis och ”vorrei” visar sig vara nyckeln till allt. Ett enda behändigt litet ord som betyder ”skulle jag kunna be att få”. Säger man ”vorrei” före un gelato (en glass) stiger man flera pinnhål i turisttrötta kypares aktning. Inser att jag hittills har bett folk att ro hit med både det ena och det andra – och ändå förväntat mig ett leende. När vår lilla klass äter avskedsmiddag inom hörhåll från Medelhavet vorreiar vi hej vilt. Och så skålar för att vi har lärt oss att ”zucchini” uttalas suKini.


Lördag

– Ti amo, Liana!
Full av självförtroende kliver jag fram till den där bardisken på Roms flygplats.
– Vorrei un pezzo di pizza e una piccola bottiglia di aqua frizzante, per favore!
Mitt ”skulle jag kunna be att få en bit pizza och en liten flaska med bubbelvatten, tack!” imponera inte på mannen bakom bardisken. Men inombords jublar jag. Liana hade gjort den där målgesten, om hon hade hört mig nu!


 

Guide

Läs italienska i charmiga Cefalú

Fönstrets redaktör Maria Ullsten valde Italien och Cefalú för sin språkresa för vuxna.


Cefalú på norra Sicilien är så pittoreskt och har en så fin sandstrand att staden borde vara full med turistfällor. Men det är det inte. Till skillnad från Taormina på andra sidan ön, dit betydligt fler svenskar reser, är Céfalu fortfarande en levande stad där vanliga människor bor och arbetar i de gamla kvarteren. Restaurangerna håller hög klass. På lördagsförmiddagar är det marknad längs strandpromenaden – en fröjd för den med tillgång till eget kök att tillreda lokala läckerheter i. 14 000 personer bor här året om, många arbetar med turism, andra pendlar till Palermo.

Resa dit: Cefalú ligger två timmar med bil från Palermos flygplats dit det inte finns några direktflyg från Sverige. Att flyga från Stockholm via Rom kostar cirka 4 500 kronor. Jämför priser på pricerunner.se eller destination.se

Skolan: På Cultural forum kostar en vecka drygt 1 600 kr (lektioner 9–12, måndag till fredag). För den som stannar längre sjunker priset per vecka.
Tel. +39 921 923998, culturalforum.it, staff@culturalforum.it

Boende: Skolan ordnar med boende i familj – drygt 2 000 kr per vecka i eget rum, frukost ingår, 1 600 kr per vecka i delat dubbelrum. De fixar också rum i lägenheter som delas med andra studenter till samma pris, men utan måltider. Att bo ensam i en lägenhet kostar ytterligare någon tusenlapp i veckan.


Utflykter

Med skolan:

 Cultural forums rektor Vittoria Cirello är en kunnig guide som kan konsten att berätta en historia. Stadsvandringen i Cefalú är gratis, de andra utflykterna kostar ett par, tre hundra kronor. Utbudet varierar vecka från vecka. Bland utflyktsmålen finns miljonstaden Palermo, det uråldriga kultur- och naturlandskapet i de gröna Madoniebergen och flera antika tempel. Skolan ordnar även bad- och fisketurer med båt.

På egen hand:

■ Ta båten ut till de karga, vackra öarna Vulcano eller Lipari med fantastiska badvikar. Man kan åka över dagen eller stanna ett par nätter. Från maj till september går utflyktsbåtar från Cefalú, resten av året kan man åka reguljär båt från Milazzo. Boka boende på hostelsclub.com eller venere.com/italy/lipari/
■ Ta tåget till Palermo. Går en gång i timmen, tar 45 minuter. Förutom bra och billig shopping finns massor av kulturella sevärdheter i staden som grundades av fenicierna på 600-talet f Kr. Varför inte bo över en natt och se en förställning på stadens vackra opera?
Vandra upp på klippan ovan staden. Det är bara att följa skyltarna från Corso Ruggero (för övrigt uppkallad efter en viking som hette Roger och vars son Roger II lät bygga stadens katedral). Ta med picknick och baddräkt, så kan man hoppa i böljan direkt efteråt.


Äta

• Al Porticciolo, Via Bordonaro 66, tel +39 921 921981 Bra skaldjur och vedungsbakad pizza serverad på uteplats ovanpå klipporna vid havet. Middag för två med vin cirka 500 kronor.
• L’Antica Corte, C Le pepe 7 (i hörnet med Corso Ruggero), tel +39 921 423228 Famljekrog med hemma-hos-känsla, uteservering. Middag för två med vin cirka 400 kronor.


Hotell

Nunnorna har byggt om klostret vid den lilla fiskepiren mitt inne i staden till ett sobert gästhem med flera terasser mot havet. Enkelrum från cirka 450 kr natten. conventisicilia.it/conventisiciliacefaluen.html
Tel. +39 921 421229 eller +39 329 1411371


Språkresor – för vuxna

Att åka på språkresa är inte dyrare än en charter, ibland billigare. Bor man i familj ingår – förutom extra språkträning – ofta även frukost och middag. På många skolor kan man dela lägenhet med andra elever. Men för den som vill bo på hotell rusar priset förstås i väg.
De flesta skolor har undervisning på förmiddagarna och ordnar sedan utflykter på eftermiddagar och kvällar.
– Många upptäcker att det är roligare att lära sig språk än att bara sitt ensam på en strand och titta på solen, säger Jonas Lerman på resebyrån Språkpunkten.

Svenska språkresebyråer för vuxna

• Blueberry språkresor blueberrysprak.nu
• Europeiska ferieskolan ef.com
• Språkutbildning utomlands ELS els.se
• Språkpunkten språkresor sprakpunkten.se
• World link education wle.se


Prisexempel


Engelska

Två veckor i Torquay på engelska sydkusten.
Ingår: Kurs, aktiviteter och boende (enkel rum i familj, halvpension).
Pris: Knappt 11 000 kronor (plus resan dit).
Arrangör: Språkpunkten.


Spanska

Två veckor i badorten Nerja i Andalusien.
Ingår: Kurs, boende i familj.
Pris: Cirka 7 500 kronor (plus resan dit).
Arrangör: Blueberry.


Franska

En vecka i storstaden Lyon.
Ingår: Kurs, aktiviteter och boende (eget rum, halvpension).
Pris: Drygt 9 000 kronor (plus resan dit).
Arrangör: ELS.


Italienska

Två veckor i Florens.
Ingår: Kurs, boende (med frukost i familj) och vissa aktiviteter.
Pris: Drygt 10 000 kronor (plus resan dit).
Arrangör: World link education.

Publicerad i nummer 4, 2009