Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Resor

Öl-luffa på Jylland

På tio år har antalet bryggerier i Danmark tredubblats. Fönstrets reporter tog båten till Jylland och luffade runt för att provsmaka lokalproducerad öl. Här anser många att alla de nya mikrobryggerierna gör en kulturgärning genom att bevara gamla och skapa nya smaker.

Dag 1

Det är lika bra att jag bekänner på en gång: Jag är ingen riktig ölälskare. Jag föredrar vin. Men när jag läste om de nya danska mikrobryggerierna tändes min längtan efter att dricka riktigt gott öl. Så vi tar färjan från Göteborg, destination Jylland. Efter några timmar i mild sensommarbris över Kattegatt saktar vi in i Fredrikshavn. Vi har med oss bilen och styr mot den lilla badorten Løkken. Så här i början på september kantas vägarna här på Jyllands nordvästkust av nyskördade vetefält som glimrar i guld, i snygg kontrast till lantgårdar i korsvirke och svartmålade kvarnar.

I Løkkens Bryghus tar bryggmästaren Jens Pedersen emot. Han gestikulerar passionerat när han berättar hur man för knappt ett decennium sedan investerade i jäskärl.

– Fram till mitten av 1900-talet fanns i både Danmark och Sverige hundratals små bryggerier. Många av dem köptes upp av bryggerijättar som Carlsberg och Spendrups. Gamla märken togs bort och många lokala smaker försvann, berättar han.

Men i början av 2000-talet ökade efterfrågan på lokalproducerade livsmedel, inklusive öl. En trend som fortfarande håller i sig i både Danmark och Sverige.

– Många ölälskare är i dag beredda att betala lite mer för hantverksmässigt och ekologiskt producerad öl, säger Jens Pedersen.

Hans färska sorter har romantiska namn som Styv kuling och Badehusbajer, och snygga etiketter målade av konstnärer i trakten. Vi provar ivrigt, det är spännande att uppleva den sötstarka aromen och den beska humlesmaken som bara finns i ett par hundra flaskor. Det känns lite högtidligt, nästan som att köpa en tavla signerad av konstnären själv.

– Vi säljer dem nästan bara helt färska. För en vecka sedan buteljerade vi och etiketterade flaskorna för hand.

Jens Pedersen visar stolt det lilla gemytliga packningsrummet, som känns så långt från en ölfrabrik man kan komma. Vi tillbringar eftermiddagen på stranden. Sanden är potatismjölsvit. I fjärran promenerar två medelålders kvinnor med en hund. Några unga män svävar på kiteboard över vågkrusningarna och får uppfriskande höstbad på köpet. Vi tar bilen till grannbyn Lønstrup och checkar in på lilla Hotel Marinella.

 

Dag 2

Sommarens danska, tyska och svenska turister har dragit sin kos. Ett vilsamt lugn har lagt sig över kustsamhället Lønstrup. Vi tar en stilla promenad genom byn, fikar på färska wienerbröd, kontemplerar på en sanddyn till vågornas krusningar, läser ett par kapitel i medhavd roman och vilar en stund på hotellrummet. Fram på eftermiddagen kör vi till den lilla staden Hjørring för att äta på Bryghuset Vendia, som utsågs till årets bistro i Danmark för ett par år sedan. Det är också ett mikrobryggeri som ägs av privata medlemmar.

Det blir ugnsstekt, glaserad anka till huvudrätt plus två av krogens egentillverkade ölsorter. Middagen som kostar tre hundra danska kronor är väl värd sitt pris. Deras egenkomponerade, starka och vackert kopparbruna ale ger en sprittande lyckokänsla i gommen – utan tillsatt kolsyra.

 

Dag 3

En morgonpromenad längs Danmarks nordligaste strandspets Grenen, där Skagenmålarna målade några av sina mest berömda motiv, gör oss hungriga. Vi beställer den danska klassikern stjerneskud ”stjärnskott” – panerad spätta och räkor med god sås på rostat bröd – på en uteservering i soliga Skagens hamn.

Till det källarkall ofiltrerad veteöl från Skagens Bryghus och vips, en festlig och prisvärd lunch för en dryg hundring. Skagen är rika Köpenhamnbors favorit, lite som ett danskt Österlen. Vill man ha det mer avspänt – och billigare – är Løkken och Lønstrup att föredra.

Efter lunch fortsätter öl-luffen söderut. Längs Limfjordens södra strand, vid en småbåtshamn ligger Nibe Bryghus. Bryggmästaren Antoni Agaard Madsen låter mig lukta på maltsorter som har byggts på svartrostat korn. Det doftar sött och brödigt i lokalen, och vi får veta att de just har tappat upp en stark oktoberöl. Den är rödguldfärgad och ett smakfyrverkeri jämfört med många av de ”stora stark” som man druckit sig mätt på med genom åren. Lutad mot en av sina stora jäspannor i koppar avslöjar Antoni Agaard Madsen några av sina hemligheter i ölbryggningens ädla konst:

– Är ölet sex–sju procent så blir det bättre och bättre med tiden. Vi filtrerar aldrig och tillsätter inte kolsyra som de stora märkena med sina industriella produkter.

– Man måste våga experimentera med maltsorter för att skapa nya spännande smaker. Ju mer humle man tillsätter desto bittrare blir det.

Vi har långt ifrån fått nog av den angenäma jylländska landsbygden och tillbringar kvällen och natten på gemytliga Hjallerups kro på landet en bit utanför staden.

 

Dag 4

Vi avrundar vår resa i Aalborgs gamla stadskärna bland gågator med barer, kaféer och konstgallerier. Atmosfären är ungdomlig, här finns ett universitet och många studenter.

Vi har stämt träff med stadens ”bryggeristjärna” Claus Søgaard, som visar sig vara ett passionerat energiknippe. Hans krog Søgaards Bryghus ligger vid ett bilfritt torg och är en blandning mellan sober restaurang och avslappnad sportbar. Hit kommer både turister och lokalbefolkningen.

Claus Søgaard är en av dem som i början av 2000-talet hakade på trenden och startade sitt eget mikrobryggeri.

Vi följer med in i det angränsande huset, där själva bryggeriet ligger. Här rasslar flaskor förbi på ett plastband. Till skillnad från de andra bryggerierna som vi har varit på, där det mesta görs för hand, fylls Søgaards buteljer på och korkas maskinellt. Claus Søgaard har höga ambitioner, han vill expandera och gärna exportera till bland annat Sverige och Systembolaget. Han skakar lite uppgivet på huvudet och säger:

– Det är synd att de andra mikrobryggerierna inte vill satsa på samarbete för att marknadsföra nya lokala ölsorter. Jag har investerat miljoner i min utrustning. Vad är det då för fel att försöka få flera att njuta av dessa unika och smakrika ölsorter?

Ja, varför inte? Att öka utbudet av unik lokalproducerad mat och dryck är en politisk handling. En liten men konkret protest mot dominansen av industriella livsmedelsprodukter, fulla av konserveringsmedel och kemikalier. Liksom att välja ekologisk mat bidrar valet av ett öl från ett lokalt bryggeri till större variation.
Det finns så mycket mer att prova och njuta av än bara en ”en stor stark”.

 


 

Visste du att …

… ordet ”kro” betyder vägkrog. Krosystemet uppstod längs landsvägarna i 1100-talets Danmark. Då reste kungligheter och andra rikemän med häst och vagn och behövde bra ställen att äta och sova på. På en kro finns därför ofta både restaurang och hotell. Än i dag sätter personalen på många kroer en ära i att gästerna ska trivas så bra att de snart vill återkomma.


 

Guide

 

ÖL-LUFFA PÅ JYLLAND

– i Fönstrets bilspår

DAG 1

Färja från Göteborg till Fredrikshavn, drygt tre timmar. Fem mils bilresa till Løkken där vi åt lunch på Løkken Bryghus, vandrade på sandstranden och körde vidare till grannbyn Lønstrup där vi tog in på Hotell Marinella.

 

DAG 2

Vila på hotellet och promenad i kustsamhället Lønstrup. Middag en mil bort på Bryghuset Vendia i Hjørring. Övernattning i Lønstrup.

 

DAG 3

Åtta mils bilresa längs kusten förbi Hirtshals till Skagen. Vandring längs sandstranden på Jyllands norra spets och lunch i Skagens hamn. Bil till Nibe Bryghus vid Limfjorden väster om Aalborg, övernattning i lilla Hjallerup på landet utanför universitetsstaden.

 

DAG 4

Vandring, sightseeing i Aalborg, lunch i Søgaards Bryghus. Bilresa sju mil till Fredrikshavn och drygt tre timmars båtresa tillbaka till Göteborg.

 

HISTORIA

De senaste fem åren har det har skett en liten revolution av dansk öl. Försäljningen av specialöl är den snabbast växande kategorin i den danska dagligvaruhandeln. I början av 2000-talet hade Danmark omkring 10 bryggerier. Carlsberg och Tuborg dominerade marknaden totalt. Sedan dess har 35 nya bryggerier startats. Många producerar handbryggda sorter som överjäst ale efter belgisk förebild. Ölen produceras hantverksmässigt, ges tid att mogna och ingen kolsyra tillsätts.

 

PRISVÄRT

Visst, Danmark har blivit dyrt. 100 danska kronor motsvarar runt 140 svenska. Men öl och mat är ändå prisvärt. En halvlitersflaska färsköl kostar 45–60 danska kronor i baren. Då får man en unik, sex–sju procent stark upplevelse. En huvudrätt på en enkel restaurang eller kro kostar 100–150 danska kronor.

 

RESA DIT

Enklast från Sverige är att ta färja med Stena Line från Göteborg. Avresa torsdag och hemresa söndag i september kostar från cirka 1 200 svenska kronor för två personer med en bil tur och retur. Det går även tåg eller flyg med t ex SAS till Aalborg.

 

HYRA BIL

I Fredrikshavn finns biluthyrare som Avis, Herz och Europcar i hamnen. Bilhyra fyra dagar kostar från en dryg tusenlapp för en bil som Polo eller Ford Fiesta. Boka t ex på Autoeurope.se eller på Reseguiden.se

 

BRYGGERIER

• Løkken Bryghus, Kjelgaards Plads 5
– Restaurang med god dansk husmanskost som rödspätta till lunch och middag för 100–150 kronor. En trivsam plats för en kväll med ölprovningar. Vacker kopparpanna i baren, bryggeriet ligger i rummen bredvid. Loekkenbryghus.dk

• Bryghuset Vendia, Markedsgade 9 Hjørring
– Nyrenoverad krog med höga ambitioner. Lite dyrare men riktigt god mat och spännande ölsorter att prova. Restaurangdelen är sober och bryggeriet syns genom glasväggar. Cirka 300 kronor för en middag med färsköl. Bryghusetvendia.dk

• Nibe Bryghus, Bryggen 80 C, Nibe
– Beläget vid en småbåtshamn vid Limfjorden väster om Aalborg. Skön atmosfär vid vattnet och nyskapande ölsorter. Möjlighet till bad i närheten.

Nibebryghus.dk
• Søgaards Bryghus, C.W. Obels Plads 1 A, Aalborg
– Härlig restaurang med ölprovning och bar vid ett bilfritt torg i centrum. Bryggeriet ligger i ett angränsande hus och stället sjuder av stolt bryggartradition. Soegaardsbryghus.dk

 

BOENDE

Løkken Badehotel, Torvet 8, Løkken.
– Trivsamt hotell med öppen spis i loungen, ett par hundra meter från Løkkens strand. Traditionell dansk mat och inomhuspool. En lägenhet för fyra personer med eget kök kostar ca 1 000 kr/natt. Løkken-badehotel.dk

Hotel Marinella, Strandvejen 94 Lønstrup.
– Personligt hotell i äldre hus centralt beläget i Lønstrup, några hundra meters promenad från sandstranden. Mysiga rum och gratis trådlöst internet och cykeluthyrning. Mysig och personlig miljö med trivsam innergård. Dub-belrum med frukost drygt 1 000 kr för två personer. De har ingen hemsida, boka på Tripadvisor.com eller Booking.com

Hjallerup kro, Søndergade 1 Hjallerup.
– Bra budgetkrog nära Aalborg. Lantligt hotell med atmosfär från 1858, god standard för sina låga priser. Hotellrestaurangen serverar franska och danska rätter. I närheten finns fyra golfbanor. Pris från 380 kr/person med frukost. Hjallerupkro.dk, krohotel.dk

St. Binderup Kro, Möllegårdsvej 7 Stora Binderup.
– Kunglig kro med utmärkt restaurang från 1749 i lantliga omgivningar söder om Aalborg. Prisvärt för den som vill kosta på lite extra. Två nätter med halvpension för ca 1 500 kr/person. Binderupkro.dk

 

INFO

• Visitnordjylland.dk. Utmärkt webbsida på svenska med allt om kommunikationer, boende, restauranger och sevärdheter på norra Jylland.
• Stenaline.se biljettpriser och annan information.

 

KURIOSA

Hösten är den bästa årstiden för att hitta bärnsten. När stormarna har lagt sig hittar man ofta bärnstensklumpar i tång längs strandbrynet. Hur veta att det är äkta bärnsten? Stick en uppvärmd nål i klumpen – bärnsten avger en tydlig doft av harts.

Publicerad i nummer 3, 2012