Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Resor

I John Lennons fotspår

Följ med en äkta Beatles-nörd

till Liverpool

Den 8 december i fjol var det på dagen 30 år sedan John Lennon sköts till döds i New York. Samma dag tog musikjournalisten DANIEL REICHBERG lågprisflyget till Liverpool för att trampa i idolens fotspår.

Dag 1

På The John Lennon Airport köper jag musiktidningen New Musical Express specialnummer om stadensälsklingsson. I taxin in till staden pratar man om minnesdagen på radion. Vägen kantas av typiskt brittiska radhus i långa rader. Förutom ett megamodernt centrum med en klunga skyskrapor känns Liverpool som ett mindre, lite slitet och inte så tjusigt London.

Det är ingen bildskön stad, men den känns väldigt brittisk och väldigt trevlig. 

Jag checkar in på vandrarhemmet Hatters och tar med mig tidningen till puben Ye Cracke (uttalas The Cracke). En plakett på väggen är det enda som påminner om att John Lennon partajade här som tonåring. Annars är det en riktigt genuint engelsk pub, av enklaste sort. En pint Strongbow cider kostar ynka 20 spänn och det är verkligen en speciell känsla att sitta just här och läsa NME:s berättelser ur John Lennons liv. Det var här han blev ihop med Cynthia Powell, sin första fru som han förmodligen hade i tankarna när han tillsammans med Paul McCartney skrev de första låtarna som I want to hold your hand. 

Klockan halv åtta börjar en hyllningskonsert till minne av stadens störste son nere på den klassiska rockkluben The Cavern. Här spelade Beatles 292 gånger mellan februari 1961 och 3 augusti 1963. Förra gången jag var här på gemytliga Mathew Street var jag fjorton år och gick i åttan. Det är en mysig bakgata i kvarter som påminner lite om Londons Soho, fast mindre. Då, 1983, fanns bara en liten Beatlesaffär samt ett oansenligt och numera nedlagt museum som drevs av några eldsjälar. I dag har turistattraktionerna utökats med puben Lennon’s och lyxhotellet A hard day’s night, som har en egen Beatlesbutik och stora statyer av samtliga Beatlesmedlemmar.

The Cavern revs 1973 så det är i en originaltrogen kopia, byggd på samma gata med tegelstenar från den gamla klubben, som jag kliver in i och beställer en öl. Jag är ju själv gammal rockstjärneaspirant och när trubaduren frågar om någon vill komma upp och sjunga Imagine kan jag inte hålla mig. Den här chansen får jag bara inte missa! Tack vare snuva får jag till den där nasala John Lennon-rösten och efteråt tycker många att jag har gjort bra ifrån mig. Hoppas de menar vad de säger och inte bara vill vara snälla! 

Vid nio-tiden går vi längre in i lokalen för att se det lokala hyllningsbandet Working class hero på The Caverns andra scen. Vilken konsert! En John Lennon-kopia med utseende, röst och dialekt som är läskigt lika originalet går igenom hela hans karriär. Jag blir alldeles vild när de utöver de sönderspelade hitlåtarna lägger till otippade låtar som Cold turkey och Good morning good morning. Omtumlad återvänder jag till vandrarhemmet.

 


 

Dag 2

Först promenad ner till det gamla hamndistriktet där museet The Beatles Story ligger i ett före detta varv. Här finns också flera andra museum, bland annat ett om handeln med svarta slavar som ofta passerade Liverpool på väg till södra USA.

När man stiger in i The Beatles Story är det första man hör sirenerna från andra världskriget. Liverpool var en av de städer som bombades hårdast och det sägs att John Lennon föddes under ett bombangrepp. Förutom instrument och scenkläder finns en kopia av poptidningen Mersey beats redaktion. Det var tidningens redaktör som gjorde popundret från Liverpool känt i London genom att skriva om lokala band. Även en Beatles-nörd som jag lär mig nya saker, till exempel om konsertarrangören Sam Leaches vitala betydelse för det tidiga Beatles.

”Roll up, roll up. Step right this way!” ropar guiden. Klockan 14.30 avgår The magical mystery tour utanför museet och jag känner förstås igen orden som Paul McCartney ropade i filmen med samma namn från 1967. Guiden är sakkunnig och berättar bland annat att pre-Beatlesbandet The Quarrymen som John Lennon bildade 1956 tog sitt namn från skolans egen sång (ännu något som jag inte visste!). Utanför bussfönstret passerar vi ett gytter av ihopväxta närförorter som alla har sin egen lilla huvudgata med lokala pubar och butiker.
Mest proletärt känns det i kvarteren där George Harrison växte upp i ett pyttelitet hus medan John Lennon bodde i ett betydligt flottare område. När vi passerar bakgården där John Lennon och Paul McCartney träffades för första gången flaxar historiens vingslag rakt in i min själ. Och några av pojkarna som jag ser gå hem från skolan är kusligt lika John, Paul, George och Ringo ...

Åter i staden köper jag en tröja på The Cavern och tar en öl på The Grapes, puben mittemot där Beatles så ofta hängde vid den öppna brasan.


 

Dag 3

Jag inleder med att besöka Liverpools två magnifika katedraler, varav den ena är Storbritanniens största kyrka. Jag har läst att John Lennons mamma växte upp i närheten när den byggdes. Sedan bestämmer jag mig för att återuppleva gårdagens busstur, nu till fots. Det tar en halvtimme att gå till Ringo Starrs föräldrars stampub The Empress, som sympatiskt nog inte slår mynt av sin Beatlesanknytning. Stället är nästan överdrivet enkelt – och jättetrevligt. Längs gatorna i kvarteren där Ringo Starr växte upp ligger små hus tätt packade i långa rader. Tyvärr finns de kanske inte kvar i dag, hela området ska rivas och gissningsvis går en del av charmen förlorad. Men ölen smakar gott och det är här som jag bestämmer mig för att promenera till Penny Lane för att klippa mig hos den omsjungna frisören: ”In Penny Lane there is a barber showing photographs ...”

Frisören på Penny Lane slår heller inte mynt av vad som lätt hade kunnat flerafaldiga inkomsterna. För sju pund (åttio kronor) får jag en ny frissa hos världens alla gånger mest berömda barberare. I samma kvarter kan man ta matbit på Ate Days a Week eller köpa blommor på Norwegian wood. Själv hittar jag den lite finare men genuina och rustika puben The Rose of Mossley. Deras tonfiskstek är delikat och ger energi för nästa etapp – John Lennons barndomskvarter. Promenaden avslutas vid det före detta barnhemmet Strawberry Field i vars trädgård John Lennon lekte som barn (”no one, I think is in my tree” 
– vad jag vet är mitt klätterträd ledigt, sjunger han i Strawberry fields forever) och huset han växte upp i på ligger Menlove Avenue. När jag står och läser på plaketten på fasaden skymtar jag en kille i runda glasögon, långt hår och stort skägg genom fönstret.

Två timmar senare sitter jag på planet på väg hem, ser fram emot en natt på Swebus hem till Göteborg för att hinna i tid till jobbet. Men jag är fylld av glädje över vad jag har upplevt och helt bestämd på att återvända till Liverpool när jag behöver klippa mig nästa gång. Om jag hittar en riktigt billig biljett tillbaka skulle det kunna gå på plus, nu när min frisör på Första Långgatan har höjt priset till 350 kronor.


 

Guide 

Liverpool

I john Lennons fotspår

Räknar man med ytterområdena är Liverpool med 1,3 miljoner invånare Storbritanniens fjärde största stad. De som inte reser hit för att vandra i Beatles fotspår gör det ofta för att heja på något av de bägge fotbollslagen Liverpool FC eller Everton. På det tidiga 1800-talet gick fyrtio procent av världshandeln genom Liverpool, och staden har fortfarande Englands näst viktigaste hamn. Härifrån avgick Titanic, och härifrån tog tusentals svenskar båten till Amerika. I det gamla varvsområdet ligger inte i dag bara det nya Beatlesmuseet, utan även museum över slavhandeln och ett sjöfartsmuseum. 
Visitliverpool.com

 

Ta sig dit

• Flyg från Sverige
Ryan Air flyger till Liverpool från Skavsta utanför Nyköping, priser från knappt 400 kr enkel resa. Flygbuss Skavsta–Stockholm 250 kr t o r.
Bookryanair.com
Flygbussarna.se

• Tåg från London
Tar två tre timmar, kostar cirka 1 000 kr t o r. Priset varierar mellan avgångarna, boka på t ex
Thetrainline.com eller Booking.britrail.com

 

Bo

• Hatters
Vandrarhem med dubbelrum från 750 kr, plats i sovsal cirka 200 kr. Ordnar aktiviteter som pubrundor, pizzabakning och biljardtävlingar för gästerna nästan varje kväll.
Adress: 50–60 Mount Pleasant.
Tel: +44 (0) 151 709 5570.
Hattersgroup.com/liverpool/

• Hard day´s night hotel
Fyrstjärnigt hotell med Beatlestema. Nära Mathew Street och The Cavern. Dubbelrum från 1 200 kr.
Adress: Central Buildings, North John street.
Tel: +44 (0) 151 236 1964.
enquiries@harddaysnighthotel.com
Harddaysnighthotel.com

 

Barndomshemmen

• John Lennon
Efter mordet köpte hans änka Yoko Ono det blåa parhuset där John Lennon hade vuxit upp. Visningar förbokas, drygt 200 kr per person.
Adress: 251 Menlove Avenue.
Tel: +44 (0)151 427 7231.
thebeatleshomes@nationaltrust.org.uk
Nationaltrust.org.uk/main/w-the_beatles.htm

• Paul McCartney
Användes som Beatles första replokal, här många blivande klassiker till. Förhandsboka visning på samma adresser som ovan.
Adress: 20 Forthlin Road.

• George Harrison
Bebos av en mycket gammal dam. Kan ej besökas.
Adress: 10 Admiral Grove.

• Ringo Starri
arbetarstadsdelen The Dingle. När Daniel Reichberg var där skulle huset och hela området rivas.
Adress: 12 Arnold Grove.

 

Museet

• The Beatles story
Kliv in i en gul ubåt, se scenkläder i original, åk med planet på USA-turné. Vid utgången finns ett extra mysigt Starbuckskafé där man kan bläddra i Beatleslitteratur.
Adress: Britannia Vaults, Albert Dock.
Tel: +44 (0) 151 709 1963.
info@beatlesstory.com
Beatlesstory.com
Öppet 9–19 (april–oktober), 10–18 (november–mars), inträde 140 kr. Rullstolsvänligt.

 

Guideturen

• The magical mystery tour avgår från Beatles museet varje dag kl 14.30, biljetter 140 kr. Bäst att boka på Beatlestour.org

 

Klubbarna

• The Cavern
Även The Who, Rolling Stones och Queen har spelat här innan de blev stora.
Adress: 10 Mathew Street.
Tel: +44 (0)151 236 1965.
info@cavernclub.org
Cavernclub.org

• The Casbah Coffee Club
Rockklubb i källaren på en viktoriansk villa som tonåringarna Paul, John och George hjälpte till att måla inför invigningen 1959. Här uppträdde de sedan med The Quarrymen. Klubben drevs av Mona Best, mamma till Pete Best som spelade med The Beatles tills han ersattes av Ringo Starr.
Guidade turer måste bokas, stängt tisdag, onsdag och söndagar (men öppet vissa helgdagar).
Adress: 18 Haymans Green, West Derby.
Tel: +44 (0)151 280 3519.
tours@cashbahcoffeeclub.com
Cashbahcoffeeclub.com
Buss 12 eller 13 från Queen’s square till Mill lane, West Derby.

 

Reselektyr

• Daniel Reichbergs tio år gamla John Lennon-krönika: www.sourze.se/Besatt_av_John_Lennon_ 10040142.asp

In the footsteps of the Beatles av M. Evans och R. Jones, Merseyside (County Council 1981) Guide från 1981 som Daniel Reichberg köpte redan 1983, funkar fortfarande, om man tänkt besöka platserna ur Beatles uppväxt.

• Shout: The Beatles in their generation (Fireside books, uppdaterad 2004) Philip Normans biografi över the Beatles omnämns ofta som den bästa.

• Fab – an intimate life of Paul McCartney (Harper Collins 2010) av Howard Sounes innehåller många detaljbeskrivningar av livet i Liverpool.

• Imagine this av John Lennons lillasyster Julia Bard (Hodder & Stoughton 2008). Efter föräldrarnas skilsmässa fick John Lennon inte bo med sin mamma, som levde med en man utan att vara gift. Han växte i stället upp hos sin moster. I tonåren började han smita hem till mamma och sina två halvsystrar. Kort efter att de hade återförenats dog hans mamma i en trafikolycka.

Publicerad i nummer 3, 2011