Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Kulturland

Grönland

– största möjliga tystnad

på världens största ö

Naturen och dess väsen är ständigt närvarande och utgör en viktig del av den grönländska identiteten. Men hur länge till? Frilansjournalisten KICKI LIND som har gjort flera reportageresor på Grönland skriver om världens mest glesbefolkade land.

Mäktigt är bara förnamnet. Att tidigt om morgonen vakna i ett litet tält och kika ut över till synes oändliga vita vidder och veta att det man ser är en liten, liten del av inlandsisen på Grönland är sannerligen maffigt. Inlandsisen täcker 80 procent av Grönlands yta och dess storlek motsvarar halva EU. 1 710 000 kvadratkilometer is. Det är mycket det.

Med sina 56 000 invånare är Grönland jordens glesast befolkade land. Här ställs dåtid allt oftare mot nutid. Och framtid. Ett par tusen myskoxar jagas lagligt under två vintermånader varjeår för köttets skull. På finare restauranger serveras såväl sälsoppa som rökt valspäck och i snabbköpens frysdiskar säljs färdigpaketerade knölvalsbiffar för 70 danska kronor kilot. Samtidigt blir det för varje år allt färre människor som lever enligt fångstkulturens uråldriga traditioner med slädhundar, kajaker, jakt och fiske.

Den materiella levnadsstandarden på Grönland anses vara knappt hälften av den danska. Ändå, eller just därför, är det närheten till naturen, en mindre materiellt fokuserad och en mindre stressad livsstil som utgör själva essensen av Grönland, och som får människor som har möjlighet att stanna kvar eller att ständigt återvända.

Allt fler inhemska röster höjs nu för att Grönland ska bli ett självständigt land. Att Danmark varje år bidrar med nästan 4 miljarder danska kronor till Grönlands ekonomi är det knappast någon som kan bortse ifrån, men många grönländare hoppas på ekonomiskt oberoende genom eventuella framtida oljefyndigheter. Andra ser det svarta guldet som ett stort potentiellt hot mot den ursprungliga grönländska identiteten, mot det som omvärlden i takt med tidens ”utveckling” får allt mindre av och samtidigt värdesätter alltmer: orörd natur.

I tältlägret på inlandsisen finns bara här och nu. Borsten på tandborsten har frusit, vattnet i vattenflaskan likaså. Tystnaden susar i ovana storstadsöron. Inte ett flygplan, inte en telefonmast så långt ögat når. Den vidunderliga, otämjda vildmarken är utan tvekan Grönlands mest värdefulla tillgång.


 

Kicki Linds grönländska val

Läs!

• Profeterna vid Evighetsfjorden. En historisk roman om grönländarnas frihetskamp av Kim Leine (Forum 2014).

• Ajungilaq. Fotoreportagebok om Arktis av Magnus Elander & Staffan Widstrand (Wahlström & Widstrand 1997).

• Ung i Grönland ung i världen. En samling noveller av och för ungdomar (Kabusa 2013).


Se!

• The price of the pole. Prisbelönt långfilmsdokumentär av Staffan Julén (2006).

• Melting point Greenland. National Geographic-dokumentär om Grönlands smältande is (2013). Finns på Youtube.

• Fröken Smilla känsla för snö. Psykologisk thriller i regi av Bille August, baserad på Peter Høegs roman (1997).


Lyssna!

• Rasmus Lyberth. Grönländsk vissångare.

Sume. Grönländskt rockband.

Kristian Blak. Dansk-färöisk musiker som har inslag av grönländsk musik.

Fler länder som tidningen Fönstret tagit kulturtempen på: