Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Gamla böcker

Till havs!

– här är de tio bästa böckerna

om livet ombord!

Hemska fasor och exotiska äventyr. Livet till havs har fascinerat läsare ända sedan antikens tid. Här är det bästa som skrivits någonsin – om sjökaptener, skattkartor och vidundren i djupet under kölen, enligt Fönstrets ULRIKA KNUTSON.

Sjömansvisor är viktiga i litteraturen. Först var de rytmiska arbetssånger, för att underlätta det hårda slitet ombord. Säkert sjöng redan vikingarna vid årorna: ”Hoooray – and up she rises!” När grammofonen blev allmän på 1930-talet var sjömansvisorna mest populära. I Norden tog Evert Taube genren till nya höjder. Och det är ingen slump att vår hjältetenor Jussi Björlings största hit var just Till havs! Sjömännens liv romantiserades förstås, med exotiska inslag, en flicka i varje hamn, och en längtande fästmö på strand. Havet var männens värld – och grav.

England var länge Europas ledande sjönation, och det satte spår i litteraturen. Jane Austens populära böcker om kärlek och pengar utspelas mot en fond av krigen mot Napoleon, gärna till havs. De manliga hjältarna är ofta sjöofficerare. Hundra år senare blev kapten Hornblower engelska överklasspojkars stora ideal. När den polskfödde kapten Joseph Conrad mönstrat av blev han en av de största författarna på engelska språket. Flera av hans romaner skildrar livet till sjöss, men hans bild av den stolta sjönationen England är allt annat än romantisk.


Homeros: ODYSSÉEN, 700 f Kr.

Dikten om sjöhjälten Odysseus från Ithaka har inspirerat James Joyce, Eyvind Johnson och Walt Disney. Det tar Odysseus tio år att segla hem från kriget. Han möter motvind, gudarnas ilska, stirrar i farliga cyklopers enda öga, blir bortkollrad av fruntimmer och skönsjungande sirener. När han väl kommer hem måste han slå ihjäl hustrun Penelopes alla friare, som har belägrat huset. Inte en lugn stund.


HERR PEDERS SJÖRESA, 1590.

Denna populära nordiska ballad kan vara mycket äldre, kanske från 1100-talet, men texten dyker först upp i Danmark 1590. Herr Peders skepp drabbas av storm. Någon måste offras åt vågorna. En urgammal metod till sjöss. Jona i Gamla testamentet blev ju också kastad över bord och hamnade i valfiskens buk. I balladen tar sjömännen herr Peder i ”hans gullgula hår” och kastar honom i havet. Sången slutar: ”När Peder börja sjunka börja skeppet till att slå, och seglade på böljorna de blå.” Hårda bud.


Samuel Taylor Coleridge: DEN GAMLE SJÖMANNEN, 1797.

Balladen om den gamle sjömannen är en skräckromantisk fantasi. I starka scener kliver Döden ombord och spelar tärning om sjömännens själar. Vår man skjuter av misstag en albatross med pilbåge, olyckorna hopar sig. Dikten är en milstolpe i engelskspråkig litteratur. Även Kalle Anka har seglat i samma vatten, och skjutit en albatross. Alla engelsmän kan citera: ”Vatten, vatten överallt, men inte en droppe att dricka!”


Herman Melville: MOBY DICK, DEN VITA VALEN, 1851.

En amerikansk klassiker är kapten Ahabs jakt på den vita kaskeloten Moby Dick. Kaptenen är enbent, valen har tagit hans ben. Vem är Moby Dick, ett djur, eller djävulen själv? Kanske straffet för människans rovdrift på naturen? Vår skuld till de stora valarna kommer vi aldrig att kunna sona. Det visste man redan på Melvilles tid. Man ville ha tran till lampor och mysk till parfym. Köttet slängdes i havet. Spielbergs Hajen är nära släkt med valen Moby Dick. Åtminstone symboliskt.


Robert Louis Stevenson: SKATTKAMMARÖN, 1883.

Alla vet hur en skattkarta ska se ut. Det är viktigt med krysset: gräv här. Den som bestämde detta var den skotske författaren Stevenson (som också fick en hit med Dr Jekyll och Mr Hyde). Med den hemske kocken Long John Silver påverkade Stevenson hundra års äventyrsberättelser och filmer om pirater och skattjakter. Alla har lärt av honom, från Astrid Lindgren till Johnny Depp. Vi känner igen oss. En enögd gubbe med träben och papegoja på axeln. Femton gastar på död mans kista, Sjung hej och hå för en flaska med rom!


Jerome K Jerome: TRE MÄN I EN BÅT, 1889.

Det är förstås ett hån att räkna denna skämtsamma klassiker till den stora sjölitteraturen. George, Harris och berättaren är tre slackers från London som företar en hälsosam sjötripp under två veckors semester. Landkrabborna hyr en pråm och reser till Oxford och hem igen. Sjösjuka blir de redan i land. I en härlig scen flyter ett svullet kokadaver förbi på floden. Stor dramatik. Boken är inte minst en parodi på allt marint skryt i sjönationen England.


Sigfrid Siwertz: MÄLARPIRATER, 1911.

Tre tonårsgrabbar stjäl en båt och lever Robinsonliv under sommarlovet, med strandhugg och inbrott på lummiga öar. Det är också en brutal resa in i vuxenvärlden. Georg och den yngre Erik går i läroverket, medan ”busen” Fabian är arbetarbarn, stark och modig, står fri från tanter och traditioner. Men Georg tar över, i kraft av bildning och överlägsenhet. De manliga kritikerna jublade över denna ”friska skildring”. Men Vera von Kræmer tyckte boken doftade ”klasshat”.


Evert Taube: BRIGGEN BLUE BIRD AV HULL, 1929.

Taubes mest dramatiska visa. Den har allt: storm, skeppsbrott, sorg. Det är på själva julafton som briggen Blue Bird går på grund utanför Lysekil. Surrad till rors står unge Karl Stranne och fruktar döden. Men då kommer gubben Stranne, ”en viking, en örn” i sin roddbåt. Sjömännen räddas! Det är först i stugvärmen vid snapsen som tragedin uppdagas: Sonen saknas. ”Karl stod surrad, och glömdes ombord ...”


Tove Jansson: PAPPAN OCH HAVET, 1965.

Muminpappan har tråkigt. Ingen skrivlust. Vardagen är grå och äktenskapet har gått i stå. Men nu ska det bli ändring! Han tar jobb som fyrväktare på en öde ö, och kräver att hela familjen följer med. Redan i båten ut mot havsbandet är pappan glad igen, när han känner ”rodrets fasta tryckning i tassen”. Storm, skeppsbrott och praktiska bekymmer präglar Muminfamiljens nya liv. Till slut lyckas de lappa ihop äktenskapet och seglar hem.


Inger Alfvén: S/Y GLÄDJEN, 1979.

Den yttre handlingen i S/Y Glädjen liknar Muminfamiljens öde. Ett äktenskap har svalnat, inte minst efter ett barns död. Kan man segla ifrån problemen? Familjen köper en begagnad segelbåt, och kvinnan blir besatt av den familj som tidigare ägde båten. Något hemskt hände dem i en storm i Biscayabukten, men vad? Inger Alfvéns S/Y Glädjen är en klassiker, översatt till många språk. Kvinnofrigörelse, psykologisk kris och folkhemskritik gick hem i hela Europa.

Publicerad i nummer 1, 2021

Fler av Ulrika Knutsons klassikerlistor i tidningen Fönstret: