Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Film och TV

Ögonblicket!

I somras gick nyinspelningen av Ghostbusters upp på bio. Det är en genomtrevlig, ganska rolig och skamlöst underhållande rulle. Ändå läser jag många Facebook-uppdateringar av kvinnor i min ålder som brustit i gråt när de tittat.

I denna version spelas alla spökjägarna av kvinnor. En bloggare som recenserar filmen beskriver ”the moment”, Ögonblicket: Mot slutet av filmen drar en ghostbuster fram två protonpistoler och skjuter spöke efter spöke efter spöke. Hon är klädd i en praktisk overall. Hon rör sig inte sexigt. Det visas inga konstiga närbilder på hennes rumpa. Hon är en sjuhelsikes cool forskare bara, som bygger vapen, tar kål på monstren, räddar världen.

Bloggaren är i min ålder. Hon får flashbacks till sin barndom, när det lektes Ghostbusters på rasterna. Då fick hon vara sekreteraren. Sekreterarens uppgift var att stå stilla i ett hörn. The moment är stunden då hon inser att hon i dag hade fått springa, leka, göra. Det är befriande och rör upp en konstig sorg bland småtjejernas glädjetjut i publiken.

Själv upplevde jag Ögonblicket under den senaste säsongsfinalen av Game of thrones. Plötsligt blev jag torr i munnen och kunde inte andas. Jag vevade med armen i luften framför min man. ”Pausa”, väste jag. Maken såg frågande på mig. Jag hittade inte orden.

Game of thrones handlar om ett blodigt inbördeskrig mellan politiska fraktioner i en fantasimedeltida stat där även drakar och odöda vinterzombier ställer till det för människorna. Det är brutalt, ständiga strider, arméer marscherar fram och tillbaka. Alla smider ränker och lönnmördar varandra. Fem år hade jag givit den här serien. Och då, Ögonblicket: Plötsligt kontrolleras alla arméerna i tv-serien av kvinnor.

Det kändes som om en dörr plötsligt öppnat sig inuti mig. Som om golvet i ett rum där jag bott hela mitt liv plötsligt sänkts sju meter och förvandlat mitt flickrum till en katedral.

Aldrig i hela mitt liv har jag sett en film, tv-serie eller pjäs, eller läst en roman som handlar om en politisk maktkamp där alla nyckelpersonerna är kvinnor. Jag hade inte saknat det – jag kunde ju inte föreställa mig hur det skulle kännas.

Det känns som att jag kan göra vad som helst. Stora ting, episka ting, låga ting. Allt som är mänskligt. Det känns som om allt kanförändras.


 

3x Relationsplågor på bio

DEN ALLVARSAMMA LEKEN 
9 september Störtvackert när Pernilla August regisserar från Hjalmar Söderbergs klassiska roman.

BRIDGET JONES’ BABY
16 september Älskade Bridget är tillbaka, singel, och plötsligt på smällen.

JAG ÄLSKAR DIG – en skilsmässokomedi
30 september Christine Meltzer och Björn Kjellman skiljer sig på Östermalm.


3x hisnande äventyr på bio

SIV SOVER VILSE
30 september Pija Lindenbaums briljanta bilderbok äntligen spelfilm!

DEN OSYNLIGE POJKEN
16 september Mobbad italiensk 13-åring får superkrafter och ett uppdrag.

FANTASTISKA VIDUNDER OCH VAR MAN HITTAR DEM
16 november Nya äventyr i Harry Potters värld, nu i 20-talets New York.