Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Film och TV

En runda till?

Mads Mikkelsen sitter hopsäckad i katedern och svettas. Hans röst bär inte, allt han har att säga är så tomt att han knappt förmår uppbåda energin att ens försöka. Det är denna förbannade vanlighet, vardagens malande tyngd, som Thomas Vinterbergs succéfilm En runda till utforskar. Ämnet kräver en känslighet och nyansrikedom i manus och regi, och uttolkas av skådespelare på toppen av sin förmåga.

Martin är inte en dålig lärare egentligen, men han har helt tappat geisten och det går ut över undervisningen. Tre av hans lärarkolleger, hans närmaste vänner, är på var sitt sätt i samma sits. Åren har gått, nån har blivit förälder, men annars är vardagen ständigt densamma. Gradvis har de egna passionerna, intressena, yrkesstoltheten, till och med självbilden bleknat.

Detta är utgångsläget när Martin och kamraterna får den – i sina ögon – geniala idén att sätta på prov en absurd teori om att människan är född med ett underskott av alkohol i kroppen. Mycket riktigt visar det sig att ditt liv kommer förändras om du är lite full från morgon till kväll, och filmen blir en uppgörelse med en dansk alkoholkultur som påminner mycket om den svenska. De stora riskerna med ett normaliserat drickande skildras, men det gör också alkoholens positiva egenskaper för samvaron och tillvaron. Liksom problemet att man själv sällan märker när drickandet blivit orimligt.

För oss som har erfarenhet av undervisning, oavsett om det är i en studiecirkel eller en gymnasieklass, handlar filmen dock lika mycket om lärarrollen. Om vad det kräver av oss att informera och inspirera. Om vad vi skulle göra annorlunda om vi bara vågade och orkade. Det är egentligen inte alkohol Martin och vännerna saknar, utan livsglädje. De har förlorat sin nyfikenhet på världen och motivationen att utmana sig själva att fortsätta utvecklas som lärare och människor.

När alkoholen fungerar för dem gör den det på två sätt. Dels påminner den dem om deras ungdom. Det ritualiserade supandet i nordisk studentkultur är förvisso farligt och destruktivt, men att återbesöka den tiden påminner herrarna om en tid då de ännu ville utmana och förnya. Dels har den också en mer subtil effekt, när alkohol i mindre doser kortsluter de känslor av rädsla och skam som med åren gjort Martin och de andra allt mindre villiga att pröva nytt eller ta risker. Att hitta sig själv i en flaska är förstås inte en hållbar strategi, men filmen påminner oss om betydelsen av målet – att våga känna att vi lever, och våga ändra på hur.

En runda till vann en Oscar för bästa internationella film, och Vinterberg var även nominerad för sin regi, en sällsynt ära för film på andra språk än engelska. På den danska Robertgalan vann Mikkelsen bästa huvudroll, medan Lars Ranthe, Magnus Millang och den storartade Thomas Bo Larsen alla tre nominerats för bästa biroll. På filmfestivalen i San Sebastian fick alla fyra rättvist dela på priset för bästa manliga skådespelare.

I Danmark var filmen en biosuccé med över 800 000 besök trots coronaåret, och nu kan vi äntligen se den i Sverige. Gör det, med dina äldre barn eller med en kollega. Intressanta samtal om alkohol, lärandet och livet garanteras.


3 x film är bäst på bio


GODZILLA VS. KONG
(Adam Wingard)
Varken mer eller mindre än mäktiga monster i episk kamp. Premiär 12 maj.


IN THE HEIGHTS
(Jon M Chi)
Lin-Manuel Mirandas första musikal i magisk filmtappning. Premiär 18 juni.


BLACK WIDOW
(Cate Shortland)
Scarlett Johansson i superhjälteaction om lönnmord och lojalitet. Premiär 9 juli.


3 x diskutera & reflektera


GUNDA
(Viktor Kossakovsij)
Majestätisk skildring av en gris, hennes kultingar, farmen och naturen. Premiär 14 maj.


PROMISING YOUNG WOMAN
(Emerald Fennell)
Carey Mulligan straffar våldtäktsmän i uppskakande drama. Premiär 21 maj.


TIGRAR
(Ronnie Sandahl)
Outhärdlig press på unga fotbollsproffs i skuggan av San Siro. Premiär 27 augusti.

Publicerad i nummer 2, 2021