Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Film och TV

Alla rekord kommer

att spräckas!

Jag var ensam hemma med en moviebox och Star wars på vhs.

”Det här ska du se” hade pappa sagt. ”När jag såg den här på bio tänkte jag att nu har allt förändrats.”

En gul text rullade över skärmens stjärnhimmel. Rubriken var ”Episode 4”. Jag tryckte på paus, ringde pappa på jobbet.

”Det har blivit fel” sa jag. ”Det här är del fyra. Kan du hyra ettan på vägen hem?”

”Det är lite konstigt, men fyran är den första filmen” förklarade han. Jag tyckte det verkade dumt. En del barn gillar ordning och reda. Jag startade filmen, skeptisk.

Kanske var det den dagen som jag lärde mig att ordning och reda inte är allt. Det är viktigt med fantasi också, med hjältar och svärd, små pojkar (på den tiden alltid pojkar) som kämpar för det goda. Och att de onda, ensamma diktatorerna, riddar Kato-typerna som Astrid Lindgren hade berättat om, också finns i rymden. Och kanske i verkligheten. Men mest av allt föll jag för äventyret, Luke Skywalkers jubel mitt i sin första rymdstrid.


Min generation
fick Star wars-trilogin av våra pappor. De gillade filmerna, men vi älskade dem, lekte dem, spelade datorspelen. När George Lucas för tio år sedan äntligen gav oss de första tre filmerna var det liv och död för oss. Filmerna var usla, men vi såg dem ändå hoppfullt allihop. Efter trean grät jag av vrede på öppen gata. Lucas trodde att Star wars tillhörde honom, inte oss, och nu hade han besudlat min barndom. Tagit Darth Vader ifrån mig.

Den sjunde Star wars-filmen har premiär i december med en regissör, J.J. Abrams, ung nog att ha älskat berättelserna hela livet. I trailern hör vi Lukes röst: ”Kraften är stark i min familj. Min pappa har den, min syster har den, du har den.” Han Solo får sista ordet: ”Vi är hemma.”

Trailern låtsas berätta om handling, men säljer ett löfte som handlar om mig och min pappa, mig och mina barn. Star wars som ett äventyr som kan gå i arv. Det är en riskabel strategi, om filmen blir dålig. Men också oemotståndlig. Jag vågar lova att alla biografrekord genom tiderna kommer att spräckas den16 december.


 

3 bioaktuella hjältinnor

HUNGER GAMES 4: MOCKINGJAY DEL 2
18/11 Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) leder rebellerna i en sista strid.

HE NAMED ME MALALA
20/11 Dokumentär om fredsprisvinnaren Malala Yousafzais liv och familj.

SUFFRAGETTE
22/1 Påkostat om Emmeline Pankhurst och kvinnokampens fotsoldater.


3 x efterlängtat svenskt

DET VITA FOLKET
27/11 Lisa Aschan (Apflickorna) har gjort en dystopisk thriller.

TSATSIKI, FARSAN OCH OLIVKRIGET
11/12 Tsatsiki på sommarlov i krisens Grekland.

EN MAN SOM HETER OVE
25/12 Boken får liv med Rolf Lassgård och Bahar Pars.