
Blandade röster
– dansbandsmusikern Meta startade kör för de som inte vågat sjunga
Blandade röster Saxofonisten och körledaren META FAGERSTRÖMS inställning är att det inte ska finnas några hinder för sångglädjen. Därför startade hon kören Blended Voices för dem som aldrig vågat ta steget in i en kör. I körens nya projekt Digital Brylkräm sjunger man – över nätet.
AV KARIN ELFVING FOTO KAJSA JUSLIN
META FAGERSTRÖM
Ålder: 52 år.
Bor: Odensbacken utanför Örebro.
Familj: Make och katt.
Övrigt: Årets folkbildare vid ABF år 2018.
När Meta Fagerström efter en lång karriär som turnerande dansbandsmusiker flyttade hem till Närke för sex år sedan ville hon starta en kör för dem som aldrig hade vågat eller fått vara med och sjunga. Så föddes Blended Voices.
– Förut fick de som inte sjöng som änglar inte vara med på musiklektionerna. Många har fått höra att de inte kan. Jag jobbar mycket med att alla kan vara med.
Det gäller även inställningen till fysiska träffar.
– Redan innan pandemin kände jag att det inte fanns några hinder – folk måste kunna vara med även hemma.
Sagt och gjort. 2017 började Meta lägga upp sångstämmor i Chorus class.
– Det är en enkel app som alla klarar av och som ger stöd att sjunga med sin stämma. Det underlättar för dem som inte vågar släppa loss under träffarna.
När pandemin slog till var det enkelt för Blended Voices – eller Pyjamaskören som de numera också kallar sig – att gå över till Zoom.
– Varje vecka får jag mess och mejl från folk som är så glada att vi kan ses. Det är ljuspunkten för dem. Vi är ofta de enda de träffar utöver familjen och kanske kollegor.
Blended Voices har haft stor betydelse under en tung period i Metas liv.
– En restaurang jag drev fick ett snöpligt slut. Jag upplevde att jag inte hade något att leva för. Det som höll mig uppe var de här 40 tanterna! Varje vecka tvingade jag mig upp för att skriva programmet, stå där och se lyckan hos dem att sjunga. Det gav kraft.
Nu försöker hon ge det tillbaka. En gång per termin ringer hon till var och en i kören för att höra hur de mår.
– Sedan pandemin började kopplar jag och min man dessutom upp oss under vissa tider på högtider som julafton och nyårsafton. Ingen av våra körmedlemmar ska behöva sitta ensam, säger Meta som tror att kören kommer att ha glädje av digital teknik även post covid.
Höjdpunkten för Blended Voices är julshowen som i julas för första gången inte gick att genomföra.
– Men i år ska det bli av, fysiskt eller digitalt, säger Meta och berättar att kören i väntan på att dra i gång arbetar med projektet ”Digital Brylkräm”.
– Jag håller på att skriva om ett Greasemanus så att det går att filma i hemmiljö. Showen kommer att utspela sig på ett äldreboende.
Utöver arbetet med kören är Meta saxofonist i dansbandsduon Bagatelle som hon driver med sin make. Hon arbetar också som regionalt skyddsombud vid Musikerförbundet och fick 2020 års fackligt-feministiska stipendium för projektet #upptilldanz som berör kvinnors villkor inom dansbandsbranschen. Meta Fagerström ser dansbandskultur som en folkrörelse.
– Trots att det är ganska dyrt går många ut varje månad och alla kan låtarna. Det ligger i den svenska själen. Nu när det blir en omstart måste det bli trygghet på riktigt.
Min ledarstil
• Jag lyssnar in och brukar få höra att jag är bra på att se varje individ och få andra att göra saker de inte trodde att de kunde. Nyckeln i det är att försöka hitta varje människas kvalitet och se vad hen klarar av. Jag brukar sätta upp uppgifter som jag vet att de klarar av för att göra det möjligt för var och en att växa. Det är lite som att vara trädgårdsmästare: Körmedlemmarna är frön och jag vattnar dem så att de växer.
• Min erfarenhet är att när folk inte tycker att man är bossig så hänger de på. De vet så väl att jag vet vad de klarar av så de litar på mig till 100 procent.
• Jag arbetar med tanke på att alla är olika. Kan man inte stå och böja på knäna ska man kunna vara med ändå. Alla kan sitta i sin pyjamas i sängen också.
• Det är viktigt att vara medmänsklig och visa kärlek, för ibland kan det vara så att en människa har haft en pissdag. Jag har själv mått så dåligt förut, och då vill man inte att någon annan ska göra det. Den första kvarten är det mycket prat. Sen får var och en berätta vad de har gjort under veckan. Det är viktigt. Om en person inte gjort något får hen pepp från de andra.
• Humor och glädje är viktigt – man måste ha roligt!
TIPS! Lyssna på Bagatelles podcast Det var dans borti vägen. Till midsommar sänds det hundrade avsnittet!
Publicerad i nummer 2, 2021