Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Alexandra

När den ansiktslöse får namn

Ibland spricker himlen upp och strör strimmor av ljus över en liten människa som kämpar i motvind. När den lilla människan plötsligt blir sedd och synlig för flera, när den anonymiserade, ansiktslösa får namn och anlete kommer de välbehövliga aha-upplevelserna. Aha och jaha, det är alltså så här det ser ut och går till?

Elvaåriga Murhaf visste inte ens vad majblommor var förrän han började sälja dem. Det gick trögt och p g a motståndet han mötte valde en vän till familjen att dela på sociala medier. Det blev sesam öppna dig och plötsligt var det som om himmelriket och herrefolket fick ett uppvaknande och började köpa majblommor till stöd för den lilla papperslösa pojken. Några tusenlappar blev miljoner tills Murhaf slog det historiska rekordet och fick in över fem miljoner kronor tack vare sociala medier men också gammelmedier som längtar efter solskenshistorier som lättar samtidens trycksvärta.

I Twitterträsket där molnen aldrig skingras beklagade sig en polis för att hans egen dotter inte fick in lika mycket pengar. Enligt polispappan var det hemskt orättvist att bara lyfta fram en flyktingpojke som fick allt medan andra barn inget fick. Nu när Murhaf tjänat ihop till pizzan han först drömde om kunde väl flera barn få dela på kakan, skrev mannen utan att reflektera över sina egna och sin dotters privilegier jämfört med barnet som måste flytta runt från ort till ort och inte ens kan leva som alla andra barn för att han saknar de magiska fyra sista siffrorna. Utan ett personnummer funkar ingenting. Orättvist, sa polisen om en pojke som lyckades slå rekord med sin digitala bössa och samla in miljoner till barn och familjer runt om i vårt land. För de finns. De som likt Murhaf drömmer om att få köpa en pizza. Jag som växte upp ett stenkast från Rinkeby pizzeria smakade inte deras berömda kebabpizza förrän jag blev stor.

Men egentligen vill Murhaf som är född och uppvuxen i Sverige köpa ett uppehållstillstånd så att han och hans syskon och ensamma mamma kan få bo kvar i Sverige och slippa flytta runt. Men sånt går inte att köpa. I vissa fall kan ”särskilt ömmande situationer” utgöra asylskäl. Mamma, jag och min syster fick asyl i Sverige av ”humanitära skäl” som det hette då efter att ha levt gömda i två år och varit med i Expressen. Murhaf som inte känner till något annat hemland och har lyckats samla in miljoner till andra utsatta barn kanske borde få asyl p g a särskilt ömmande skäl. Men asylrätten kan inte köpas och flyktingar ska inte behöva göra extraordinära insatser, slå rekord och bli stjärnor innan de kan få kvala in i landet.

Jag hoppas denna solskenshistoria slutar med bländande solsken. Inte bara för Murhaf och hans familj som jag hoppas kan få slå rot och växa i den svenska myllan, utan även för att pojkens öde och berättelse kan sprida ljus över villkoren och vardagen för den lilla människan på flykt.

Publicerad i nummer 2, 2023