Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Alexandra

Myter och hjältedåd

Hjältemod kräver rädsla och motstånd. I den grekiska mytologin, i världens alla mytologier, är det mestadels män som är heroiska och övervinner alla hinder. I verkligheten är det dock kvinnorna som möter mest motstånd och visar på en heroism som borde skrivas in i historien. I delar av världen ser vi en tydlig reträtt för kvinnors rättigheter, medan kvinnor och flickor reser sig i Iran efter att ha kuvats, kränkts och förföljts av den islamistiska regimen. Det som blev den tändande gnistan var att kurdiska Mahsa Jina Amini dog efter att ha häktats av moralpoliser för att hon bar sin påtvingade slöja fel. Sedan dess riskerar flickor och kvinnor sina liv när de intar gatorna med slagord som har spridits över världen. Regimen som försöker kväsa upproret har mördat och fängslat ett okänt antal frihetskämpar.

En stor och ofta högutbildad iransk diaspora bidrar till en kraftfull mobilisering i medier och på gator och torg. Många av iransk bakgrund är framgångsrika och har kämpat sig till partiledarposter, ministerposter och programledarjobb. Barn till iranier som flydde förtrycket sprider dagliga rapporter och råd om hur vi tillsammans kan stödja kvinnorna i Iran som kräver minsta möjliga frihet från förtryck. Som att sjuåriga flickor måste gå i slöja, som att nioåriga flickor kan giftas bort, som att ”moralpoliser” har rätt att mäta kjol- och byxlängder och korrekt slöjbärande.

Samtidigt, i Irans grannskap, och lite under radarn har talibanerna förvandlat flickors och kvinnors liv till en mardröm. De har förbjudits att gå i skolan och visa sig ute i det offentliga rummet utan manligt beskydd. Patriarkatet verkar helt enkelt vilja radera kvinnorna från jordens yta.

I Polen, Ungern och USA ser vi aborträttigheterna dras tillbaka. I Sverige har vi sett hur den feministiska utrikespolitiken har anammats av flera länder, däribland Kanada. Men nu ska feministstämpeln fimpas. Som ordförande för UN Women Sverige och tillsammans med andra kvinnorättsorganisationer undrar jag vad detta kommer få för konsekvenser för både oss och världen.

Våra privilegier kommer med plikter. Vi behöver se och synliggöra kvinnor över världen. Vi behöver lyfta dem som aldrig når igenom mediebruset. Alla ni som följer nyheter på era olika modersmål gör oss andra en tjänst när ni sprider ordet och delar detaljer i sociala medier. Vi behöver kunskap och kollektiv kraft för att stötta samtidens hjältar. De som riskerar sina liv för frihet, jämlikhet och demokrati.

Publicerad i nummer 4, 2022