Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Alexandra

Hon tyckte ju om att bestämma

Jag läser om en historisk person. En som kan bli den första kvinnliga statsministern i landet som var först i världen med en feministisk regering. Jag plöjer rubriker och ingresser, lokal- och nättidningar när jag snubblar jag över glappet, gapet mellan rubriker och brödtexter – det som står längre ner, i bisatser.

”Magdalena Andersson, 54, var gymnasten som skolkade från gymnastiken. När hon var liten ville hon bli Konsumföreståndare”, läser jag. Nä, som ung hade kvinnan som nått toppen inga stora drömmar, konstaterar skribenten. Är det Jantelagen, landet lagom eller Luther som hellre ser att vi smälter in än att vi sticker ut? Eller är det kvinnosynen i världens mest jämställda land som ändå vill att kvinnor ska vara lite lagom anspråkslösa i stället för provocerande anspråksfulla?

Socialdemokraternas nya partiledare föddes i Uppsala 1967. Pappa Göran var statistiklektor vid Uppsala universitet och mamma Birgitta var lärare som tog med dottern till biblioteket på lördagarna. Ensambarnet hade en trygg uppväxt i ett villaområde där de tittade på kvällsnyheterna och diskuterade. Magdalena var både gymnast och simmare på elitnivå och tränade nio gånger i veckan och alla kvällar och helger.

Hon skolkade från gympan, står det att läsa lite överallt. Men hur var det nu med Magdas avgångsbetyg? Hon tog studenten 1987 med elva femmor, två fyror och en tvåa i gymnastik. Alltså toppbetyg i allt utom just gympan där elitidrottaren redan var bäst. I DN förklarade hon att hon inte alltid var där. Kanske för att hon förutom träning och studier gick med i SSU som 16-åring för att fyra år senare ta över ordförandeklubban i Uppsala.

Magdalena som i rubriker gärna reduceras till grannflickan ”next door” studerade på Handelshögskolan – en av de högst rankade elitskolorna. I bisatser läser jag att Magdalena under 1990-talet även studerade i Wien och på Harvard University i USA – ett av världens bästa universitet – innan hon gick vidare till forskarutbildningen på Handels. Förutom att Magdalena kanske blir historiens första kvinnliga statsminister i ett av världens mest jämställda länder är hon en av våra högst utbildade politiker. Och det säger något om vad som krävs av en kvinna för att nå toppen.

Trots häpnadsväckande driv, disciplin och målmedvetenhet beskrivs hon som ett ”yrväder”, ”en lite disträ kvinnlig ekonom med håret på ända”. Det raljeras kring Magdas hetsiga ”humör” när hon stampar ut ur möten och avbryter förhandlingar. SVTs Politikbyrån kallar henne ”Bulldozern” och det slår mig att kvinnor fortfarande så lättvindigt kallas för ”arga” när de i själva verket är bestämda. ”Jag har alltid gillat att bestämma. När jag var barn drömde jag om att vara Konsum-föreståndare”, sa kvinnan som snart kan leda landet. Vilken tur att hon inte nöjde sig med att leda en livsmedelsbutik.

Publicerad i nummer 4, 2021