Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

ABF-chefen

We too

I början av oktober uppmanade skådespelaren Alyssa Milano kvinnor att berätta om sexuella kränkningar och övergrepp under hashtaggen #metoo (”jag också”). Uppmaningen kom efter att filmproducenten Harvey Weinstein anklagats för sexuella trakasserier och flera fall av våldtäkt. I svenska medier formligen exploderade det under vecka 42 i mitten av oktober. Facebookflödet dominerades helt av kvinnor som delade med sig av det allra svåraste. I tv, radio och tidningar lyftes det som hände som något helt unikt, men vad många missade var att Alyssa Milano inte är upphovskvinna till Me too.

Me too startades för elva år sedan av Tarana Burke. Hon har länge kämpat för att stötta rasifierade kvinnor i New York som utsatts för våld och övergrepp. Sedan februari 2017 får hon också, första gången, en månadslön för sitt engagemang, via organisationen Girls for gender equality. Samtidigt som Alyssa Milano gjorde sitt inlägg på Instagram, arbetade Tarana Burke med att färdigställa en dokumentärfilm om hur kvinnor ska kunna helas och komma vidare efter sexuella övergrepp. En film som väntas ha premiär i USA april 2018.

Gensvaret på Alyssa Milanos uppmaning blev enormt. Under de första 24 timmarna gjordes 12 miljoner (12 000 000) uppdateringar på sociala medier, vilket kan vara en mätare på problemets omfattning. Det visar också tydligt att det här inte är en fråga för enskilda kvinnor, utan ett strukturellt samhällsproblem som kan drabba vem som helst av oss, var som helt, när som helt.

Vid en manifestation på Sergels torg sa jämställdhetsminister Åsa Regnér (S): ”Kvinnorna som berättar är modiga, arbetsplatsen bör ta sitt ansvar och fler män bör engagera sig i frågan.”

Jag håller med om modet, men vill att vi byter ut varje bör mot ett måste!

ABFs idéprogram säger: ”Övertygelsen om det lika och unika människovärdet ligger till grund för ABFs sätt att se på demokrati, lärande, folkbildning och folkrörelser.” Det förpliktar! Vi ska motverka alla former av sexuella trakasserier och övergrepp inom vår verksamhet. Det ska inte finnas utrymme för sexistiska kommentarer, vare sig på arbetsplatsen, eller i verksamheten. Vi stöder inte en kultur som bidrar till något annat än jämställdhet. Då är en viktig förutsättning att män lyssnar! Att män visar solidaritet och ställer sig sida vid sida med kvinnor i kampen för jämställdhet.

Vi har alla ett ansvar att ifrågasätta en unken jargong och sexistiska attityder. Lika så att på bästa sätt stötta kvinnor som utsätts. Din empati behövs på det sätt som så kraftfullt uttrycks medMe too. Så kan vi, du och jag, göra en annan värld möjlig!