Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

ABF-chefen

Jag lät AI skriva den här krönikan

Oktober och november har varit fyllda av resor och möten i hela ABF. Regeringens kraftigt minskade budget till folkbildningen stått på dagordningen. Jag känner mig efter alla dessa samtal säker på att vi har det som krävs för att möta hoten, kavla upp ärmarna och bedriva meningsfull verksamhet i minst 100 år till.

Vad har hänt mer under hösten? AI diskuteras flitigt i samhällsdebatten. På höstens bokmässa i Göteborg lanserade ABF därför en novellgenerator för att öka kunskapen om vad AI kan användas till, om fördelar och nackdelar. Så, i den andan har jag testat att skriva en krönika om ABF via Chat GPT och resultatet blev så här:

”ABF – En kamp för bildning och demokrati. För mig är ABF mer än bara en bokstavskombination. Den är en plats fylld med möjligheter, en dörr till kunskap och gemenskap som öppnas för alla. Om vi pratar värderingar så är ABF en förespråkare för inkludering, demokrati, mångfald, jämlikhet och hållbarhet. Det låter stort, men jag lovar att jag ska försöka bryta ner det på mitt eget enkla sätt.

Först och främst, inkludering: ABF har alltid varit en plats där alla är välkomna. Oavsett om du har en doktorsexamen eller inte klarat av gymnasiet, oavsett om du är ung eller gammal, så har ABF alltid öppnat sina dörrar för dig. En plats där du kan lära dig och utvecklas, oavsett din bakgrund.

Och demokrati: ABF tror på att vi alla har en röst och att våra åsikter och idéer är värdefulla. Vi erbjuder kurser och föreläsningar som uppmanar oss att tänka kritiskt och delta i samhällsdebatten. I en tid när demokratin hotas runt om i världen är ABF en fästning för demokratiska värden.

Mångfald är ett annat viktigt begrepp som ABF omfamnar. Här kan du träffa människor från alla möjliga bakgrunder och dela erfarenheter. Du kan lära dig om olika kulturer, religioner och perspektiv. Mångfalden är något vi borde omfamna och fira. ABF gör det möjligt.

Jämlikhet är en annan viktig del av ABFs profil. Vi arbetar för att minska klyftorna genom att se till att alla har tillgång till utbildning och kultur oavsett ekonomisk ställning. Vi erbjuder ofta subventionerade kurser och evenemang för att göra det möjligt för alla att delta.

Och så har vi hållbarhet. ABF erbjuder kurser och föreläsningar om miljöfrågor och hållbar utveckling som uppmanar oss att tänka på vår påverkan på planeten och vad vi kan göra för att minska den.

Så varför är ABF så viktigt just nu? Jo, det handlar om att skapa ett samhälle där alla har möjlighet att växa och utvecklas. ABF är en livboj som vi inte har råd att förlora. Så, om du någonsin har gått igenom en ABF-dörr, om du har deltagit i en kurs, eller om du bara har hört talas om ABF, berätta om det. ABFs verksamhet är vår möjlighet att göra världen lite bättre, ett värdeord i taget. Eller alla samtidigt.”

Så vad tycker du? Ska man använda AI till personliga reflexioner som den i en krönika? Själv tycker jag nog ändå att det blev ett lite mer slätstruket och opersonligt resultat än om jag skrivit det själv. Så de blir nog sista gången jag använder AI i denna typ av texter. Men kul att ha testat.

Publicerad i nummer 4, 2023