Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

ABF-chefen

ABF ställer inte in!

Den 20 februari låste och larmade jag förbundskontoret i Stockholm. Jag var kvar sist, det var rätt sent på kvällen, hade gjort det där sista för att kunna vara ledig i fem veckor. Dagen därpå reste jag till Melbourne, (brottas med min flygskam) för att vara med delar av min familj i en dryg månad.

Allt var ganska normalt. Vi hade visserligen hört talas om ett virus som spridits i Kina men ingen förstod nog på riktigt vad som var på gång. Efter några veckor var inget normalt längre och i mars förklarar Folkhälsomyndigheten att det är allmän spridning av coronaviruset i Sverige. Snart rekommenderas vi att stanna hemma om det är möjligt. Jag befinner mig i Australien, i en stad som plötsligt stänger ner. I princip allt utom mataffärer, apotek och ”bottleshops” stänger, kaféer, pubar och restauranger likaså. Det börjar också bli svårt att ta sig hem, flera flyg ställs in och jag blir kvar på andra sidan jordklotet ytterligare en tid.

Då i krisens inledning kliver ABF fram och tar med självklarhet sitt ansvar för att inte bidra till smittspridning. Då i samma ögonblick påbörjar medarbetare och cirkelledare runt om i ABF arbetet med att ställa om i stället för att ställa in. Många cirklar skjuts på framtiden, en del ställs in och några vågar sig på distanscirklar. Varje ABF-avdelning beslutar utifrån just sin situation, behov och rekommendationer hur verksamheten formas. Alla tar Folkhälsomyndighetens rekommendationer på allvar.

Jag ser och hör, från andra sidan jordklotet, hur Hervor Sjödin i Sollefteå läser högt och i stället för de vanliga 10–15 deltagarna når Hervor Sjödin 9000 personer med sin högläsning. Det är omställning och digitalisering!

På sociala medier sprids hur ABF på olika håll flyttar cirklar utomhus, genomför kulturprogram utanför äldreboenden och livesänder samtal och föreläsningar. Hantverkscirklar blir digitala, och körer sjunger på distans. Mång cirkelledare ges möjlighet att ta del av hur en cirkel kan göras digital.

Till slut hittade jag ett flyg och är hemma igen. Nu, i månadsskiftet april/maj, lämnar ABF krisfasen och antar ett ”nytt normalläge”. Men vad är det nya normala? Kommer det någonsin att bli som förut? Nej, förmodligen inte. Nu behöver ABF på allvar diskutera folkbildningens och ABFs roll i ett alltmer digitaliserat samhälle. På vilket sätt kan fysiska och digitala möten och samtal komplettera och stärka varandra i din och dina deltagares studiecirkel?

Jag vill tacka alla cirkelledare, alla anställda och alla förtroendevalda i ABF som helhjärtat gjort allt för att ställa om under de här månaderna. Återigen visar ABF med kraft och styrka vad vi kan göra tillsammans när vi vill.

ABF ställer inte in – ABF ställer om!

Publicerad i nummer 2, 2020