Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

10 frågor till Cecilia Rönn

Hunden lär henne leda

Hon sägs vara rak, orädd och varm, och har fått priset Årets unga chef. CECILIA RÖNN lär om ledarskap – av sin hund.

Cecilia Rönn
Ålder: 32.
Bor: I Helsingborg.
Gör: Platschef på Ramlösa Hälsobrunn.
Bakgrund: Är utbildad högskoleingenjör. Har jobbat som projektledare och vd vid Kårhuset i Halmstad, och som konstruktör inom betongindustrin. Anställd inom Carlsbergkoncernen sedan 2006, först som produktionsledare, sedan som platschef vid Ramlösa Hälsobrunn sedan 2010. Tilldelades priset som Årets unga chef vid Kompetensgalan i våras.


 

1. Du fick priset Årets unga chef, bland annat för att du ”förändrat strukturer med rakhet och mod”. Vad har du förändrat?
– Jag och ledningsgruppen har förändrat organisationen för att ge personalen större delaktighet, ansvar och utvecklingsmöjligheter. Bland annat tog vi bort mellancheferna och införde samordnare som ansvarar för sin grupp.

2. Varför?
– Jag är övertygad om att besluten fattas bäst av dem som jobbar nära verksamheten, och det är viktigt att medarbetarna får möjlighet att utvecklas.

3. Du har sagt att du har ”slaktat heliga kor”. Hur gör du?
– Det handlar om att ha respekt för att man har jobbat på ett visst sätt tidigare och att det var det rätta sättet, med de förutsättningar som fanns då. Men man måste våga ifrågasätta, se att förutsättningarna kan vara annorlunda nu, och då måste man förändra och göra på det sätt som passar de nya förutsättningarna bättre.

4. Förändringar möts inte sällan av ”men vi har ju alltid ...” Hur fixar man det?
– Många har en yrkesstolthet, och detta är baksidan av myntet. Då handlar det om att man som ledare ska förklara att de inte har jobbat på ett fel sätt, men förklara hur förutsättningarna har förändrats och vad som passar de nya förutsättningarna bättre. Man måste också göra människor delaktiga i besluten. Det är bara att utgå från sig själv
– hur skulle jag själv vilja bli behandlad? Det är viktigt att kommunicera och att låta förändringar ta tid.

5. Har du tränat på att bli modig?
– Nej, jag gör det jag tror är rätt. Orättvisor gillar jag inte och jag är inte rädd för att säga ifrån. Jag gör det som känns rätt i magen och som gör att jag sover gott. Detta är min kompass.

6. Rakheten som nämns i motiveringen – hur märks den?
– Jag lindar inte in, vare sig positivt eller negativt. Jag är noga med att säga att det är min åsikt, och att det inte är säkert att den är rätt. Det är bra att höra andras åsikter.

7. Det sägs också i prismotiveringen att du har genomfört förändringar ”med värme”. Vad tror du att de menar med det?
– Att jag bryr mig. Jag tror på att skapa en arbetsplats där man trivs. Tillsammans blir vi starka – det är ju ingen enmansshow det handlar om.

8. Varför är det viktig att vara en tydlig som ledare?
– För att säkerställa att vi går åt samma håll. Om människor inte vet vilka ramar och förväntningar som finns, eller vilket ansvar och vilka befogenheter de har – då får man ingen effektiv organisation.

9. Hur lär du om ledarskap?
– Jag hämtar inspiration från flera håll, framför allt funderar jag mycket när jag får feedback. Hur hanterade jag situationen? Kunde jag ha gjort på ett annat sätt? Sedan lär jag mycket från mina barn och min hund – där får jag kvitto direkt, till exempel på om jag har varit tydlig eller inte.

10. Vad vill du lära mer?
– Massor! Jag behöver bland annat bli bättre på att ta en sak i taget och attdelegera.


 

Tre ledare jag beundrar:

Ulla-Britt Rönn, min svärmor. Hon är en väldigt stark kvinna som i hela sitt yrkesliv har jobbat fackligt och med sin empati och vilja att få ett bättre samhälle påverkat många.

Margot Wallström, som jobbar med det hon tror på och påverkar stort med ett varmt hjärta. Hon vågar gå sin egen väg och göra det hon tycker hon är bäst på.

Ulf-Björn Rönn, min man. Han har stöttat och lyft fram mig. Han är inte bara min man utan också min bäste vän, mentor, stöttepelare och kritiker.

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: