Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Kulturland

Zimbabwe

– Här blir stenkonst politik

I tre år har journalisten och deckarförfattaren Karin Alfredsson bott och arbetat i södra Afrika. Fönstret bad henne skriva om det som gör Zimbabwe unikt.

Bland de souvenirer jag tog med mig hem efter mina år i södra Afrika fanns tre skulpturer i svart blank och grå skrovlig sten från Zimbabwe. Ordet ”Zimbabwe” betyder just ”huset av sten” och i den traditionella shonakulturen har stenkonst alltid varit viktig. De gamla shonakonstnärerna hävdade att varje sten har en inbyggd själ som det gäller att hitta. Numera kan det vara svårt att upptäcka den själen, när stenskulpturerna massproduceras och säljs i varannan park i huvudstaden Harare. Olika sorters stenar kan användas – serpentinsten, springstone, koboltsten eller grön verdit – och formspråket är abstrakt. Tunga är de hur som helst, en utmaning för varje flygturist, men vikten avskräcker inte de internationella konsthandlarna.

En av de internationellt erkända konstnärerna är Dominic Benhura. Hans konst blir ofta kopierad och hans anseende har varit gott, både utomlands och i omvärlden. Till i höstas, när han plötsligt dök upp med en åtta meter hög stenskulptur föreställande Zimbabwes president Robert Mugabe med höjd knuten näve. Vid Dominic Benhuras sida stod en, till synes, tacksam Robert Mugabe.

Kritiken har varit hård, men med olika utgångspunkter.

Vissa säger att själva skulpturen är usel. Att en så abstrakt konstnär som Dominic Benhura inte ska försöka avbilda människoroch ansikten – han har helt enkelt gjort ett professionellt dåligt jobb. Många tycker att skulpturen helt enkelt är ful. Andra menar att Dominic Benhura sålt sig till en odemokratisk president, att han fjäskar för makten. Det finns också många som antar att han inte hade något val när han fick frågan. Och så finns det de som menar att presidentens grovhuggna ansikte är Dominic Benhuras tysta svar på en ovälkommen beställning.

 


 

Karins Zimbabwiska tips

 

Läs!

Dinner with Mugabe. en avslöjande reportagebok om frihetskämpen som blev diktator av Heidi Holland (Penguin, 2008).

• Sorgesång från Easterly. Underbar novellsamling om vardagsliv i Harare, av Petina Gappah (Bonniers, 2010).

Don’t let’s go to the dogs tonight, an african childhood. Barndomsskildringi skuggan av inbördeskrig och familjekatastrofer, av Alexandra Fuller (Picador Classic, 2001).


Se!

Zimbabwe: Shadows and lies. Brittisk dokumentär om robert Mugabes Zimbabwe (Youtube).

Lost kingdom of Africa. BBC-dokumentär om Great Zimbabwe och Afrikas outforskade historia (Youtube).

JIT. något så ovanligt som en positiv film om Zimbabwe, en kärlekshistoria. (Film Africa, 1990).


Lyssna!

Tomas Mapfumo. ”Lejonet från Zimbabwe”, musiker som retat upp både den rhodesiska och Mugaberegimen, lever i exil i USA.

Oliver Mutukudzi. Med sin speciella ”tuku-stil” och skrovliga röst har han blivit Zimbabwes internationellt mest populäre sångare.

Ammara Brown. soulsångare som började sin karriär i sin avlidne far, den legendariske Andy Browns, band.

Fler länder som tidningen Fönstret tagit kulturtempen på: