Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Reportage

Filmtajm!

ABF webbsänder rekordstor ledarutbildning för cirkelledare

Världen största cirkelledarutbildning. Det hoppas ABF att anordna nästa torsdag, den 15 september. Deltagarna ska få se flera kortfilmer om dilemman som cirkelledare kan ställas inför. – Utbildning behöver inte bara vara att läsa texter, utan det blir en annan upplevelse med film. In med alla sinnen, in i alla minnen brukar jag säga, berättar Fönstrets ledarskapskrönikör Lotta Hellman som är programledare för arrangemanget.

Stämningen runt bordet blir alltmer spänd. Cirkeln i spanska stoppar upp gång på gång när deltagaren Kalle säger fördomsfulla saker, stör de andra och beter sig allmänt jobbigt.

Nu vänder han sig till cirkelledaren Julio:

– Men du vet väl hur latinos är? Ja, jag har ju inget emot dig, det är kul att du kom hit. Bättre latinos än muslimer.

– Stopp, ropar publiken på den här programpunkten på Ordet fritt. De står helt enkelt inte ut längre. Publiken finns på plats eftersom det här är inte är någon riktig cirkel utan Föreningen Arbetarteater som spelar upp en scen.

Vad kan cirkelledaren Julio göra? Hur ska han hantera Kalle? Kan man ta hjälp av Anders och Stina som också går cirkeln? Deltagarna provar att hoppa in i olika roller, testar att säga ifrån och att låta Kalle förklara sig.

Den här forumteatern är en sorts försmak till det som ska hända 15 september. Då kommer cirkelledare runtom i hela landet få möta ett antal dilemman som kan hända i en cirkel.

– Vi tar upp fem problem, eller kanske rättare sagt fem situationer som cirkelledare kan behöva hantera, berättar Lotta Hellman som ska vara programledare under den webbsända utbildningen.

Grundidén med det som ska ske den 15 september är egentligen väldigt enkel. Deltagare runt om i landet samlas hemma i sina ABF-avdelningar och tittar på en webbsändning. Sändningen visar först en situation och sedan får den lokala gruppen diskutera vad man själv skulle ha gjort i samma läge. Sedan fortsätter man att titta och får reda på hur den aktuella cirkelledaren löste just den här situationen.

– Vi har haft lite svårt att nå ut med ledarutbildningarna. Vi kände ett behov av att förnya oss. Frågan om dyslexi ligger mig också varmt om hjärtat, så då kändes det naturligt att arbeta med film, förklarar Lotta Hellman.

Vad är det som händer när man ser situationerna på film?

– Bild och ljud tillsammans talar mer känslomässigt. På ett sätt går det närmare hjärtat och jag tror film kan bearbeta sinnena på ett sätt skriven text inte kan.

Fönstret ska inte avslöja i förväg vilka situationer den här utbildningen tar upp, men Åsa Stenlund-Björk, som arbetar med pedagogiska frågor inom ABF-förbundet, och Lotta Hellman har hämtat samtliga exempel från verkligheten.

– Det var inte alls svårt att hitta exempel. Vi fick tips om två bra cirkelledare, en i Vårby gård och en i Gävle, så vi åkte dit och träffade dem.

– Först sa båda att ”här är allt bra, vi har inga problem”, men efter ett tag kom de på olika situationer som hade hänt. Och så är det ju när människor träffas: det händer saker och en massa saker sker både öppet och under ytan.

Lotta Hellman betonar att den här kvällen har något för alla, inte bara för helt nybakade cirkelledare. För att leda cirkel är något man aldrig blir riktigt fullärd i.

– Jag hoppas man ska kunna identifierasig med cirkelledarna i filmen. Att de ska kännas som man hälsar på hos en kollega. Då blir det nog bra diskussioner!

Fler reportage från tidningen Fönstret: