Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Döden i glasriket

Hur en bit av Sverige dör. Så kan man sammanfatta berättelserna i den bok som deltagare i cirklar hos ABF Östra Småland har skrivit om det som händer när ugnarna släcks i glasbruk efter glasbruk.

Vintern hade slagit till på allvar, snömodden låg kvar på väg 120 när cirkelledare Susanne Gustavsson hälsade sina sju deltagare välkomna. Det var den 15 december 2009 och deltagarna i studiecirkeln satte sig ner för att tala om den förfärliga onsdagen på Åfors glasbruk. Nio månader hade gått sedan beskedet om vilka av de 89 anställda som skulle få gå kom.
– När platschefen kom emot mig började jag gråta. Bara grät och grät. Även när jag förstod att jag hade fått stanna, säger Elisabeth.
Det är en av berättelserna i boken Och sen då ... Vad händer i Glasriket? som har skrivits i mer än 30 cirklar som cirka 260 personer har deltagit i under fyra år.
– I boken finns sådant som inte ryms i tidningarnas näringslivsbilagor där direktörer får förklara sig, säger projektledare Annette Karhner som själv har varit formgivare på flera av de nu stängda bruken.
I boken framgår att i den del av Småland som ännu kallas Glasriket är glasbruken så mycket mer än produktionsenheter.
– Glasarbetare är så stolta över sitt bruk, många av dem är bäst i världen på sin syssla. Ingen vill säga något negativt om sin arbetsplats. Det handlar inte bara om arbetstillfällen, utan om identitet. Boken beskriver hur en kultur och ett sätt att leva slaktas, säger Annette Krahner.
För trettio år sedan arbetade mer än 2 000 personer med att tillverka glas i Småland. Nu finns cirka 150 glasarbetare kvar.
– Det var en jäkla tur att man drog i gång det här projektet. Annars skulle ingenting finnas kvar, som en av cirkeldeltagarna Anders Andersson från Åfors säger i boken.
Nu är tanken att boken ska användas som studiematerial i nya cirklar. Det finns också en dokumentärfilm som heter Vad ska man säga? om nedläggningen av Åfors och Orrefors bruk som man hoppas ska visas i SVT.
– Det gäller ju inte bara Glasriket, det här händer i hela Sverige och även globalt. Men det är svårt att få i gång cirklar. Människor har sorg, säger Annette Krahner.
Boken är en del av projektet Kris i repris, som i sommar sätter upp en pjäs om Glasriket i Kosta och Orrefors.

TIPS! Läs mer på krisirepris.se

Fler artiklar om allt som händer i ABF: