Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Lysande om London

Läs nu!

När jag bodde i London i tjugoårsåldern hade min postadress prefixet SW. Det gjorde mamma lugn. SW signalerade rejäl tweed och välskötta husfasader. NW hade däremot inte varit okej. NW står för nordväst, delar av London som mamma skulle ha förknippat med droger och pubslagsmål. Men världen och London förändras och klassamhället med dem. Slitna hyresrätter blir über-renoverade bostadsrätter. Gamla fabriker blir chict ruffiga raw food-restauranger. Och rastasnubben man möter på gatan kan lika gärna vara advokat som spärrvakt.

Det är i detta nya klassamhälle som Zadie Smiths nya roman NW (AB förlag) utspelar sig. En historia om fyra människor i trettio plus-åldern som alla har vuxit upp i samma hårt nedslitna bostadsområde i Londons nordvästra delar. De bor fortfarande i närheten, bara några kvarter ifrån varandra, men ändå skilda av de osynliga murar som skiljer högstatus från lågstatus lika effektivt som någonsin feta plånböcker och blanka bilar.

Zadie Smith utropades tilllitterärt underbarn när hennes debutroman Vita tänder kom för tolv år sedan. Och visst var den bra och visst fanns den skarpa blicken för storstadens sociala spel där redan då. Men det är nu, i den fjärde romanen, som jag helt kommer ifrån känslan av att läsa en Duktig Författare och förbehållslöst sugs in i en ovanlig och helt enkelt lysande berättelse.


 

Läs sen!

Det är inte lätt att bli äldre och tröttare. Särskilt inte för den som har en synnerligen lyckosam yngre medelålder att längta tillbaka till. Som Max Paul, huvudperson i finlandsvenske Philip Teirs debutroman Vinterkriget (Natur och Kultur). För inte så jättelänge sedan mediernas favoritakademiker, ständigt beredd att leverera en rubrikvänlig oneliner på temat sex. Nu på väg att bli en föredetting, fast i ett olyckligt äktenskap.

Att han snart ska fylla sextio gör inte saken bättre. Fast så dyker hans före detta elev Laura upp och vill göra en intervju för den stora dagstidningen. Laura är inte bara ung och ambitiös utan visar sig även ha blivit osedvanligt vacker, vilket väcker Max Pauls halvdomnade livsandar till liv igen. Samtidigt förbereder hans fru hans sextioårsfirande och en av hans två döttrar befinner sig vara med barn med sin lärare.

Vinterkriget utspelar sig under några vintermånader i Helsingfors, en lite sorglig och samtidigt roligt småelak skildring av en familj som krisar i den tryggaste av världar.


 

Om du hinner!

Patrik, Jussi och Camilla växer upp i Gimo, ett brukssamhälle i nordligaste Uppland. Ett ställe att längta bort ifrån, åtminstone för den som drömmer om något annat än ett jobb på järnbruket och en hyrestrea vid stationen. Jussi är den som försvinner först, men ingen vet vart. En natt är han bara försvunnen. Kvar i Gimo blir Camilla, medan Patrik flyttar till stan och inte kommer tillbaka förrän efter sin skilsmässa. Camilla och Patrik hittar tillbaka till något slags vänskap, men mellan dem finns hela tiden den försvunne Jussi.Patrik Godins debutroman Gimokrönikan (AB förlag) är å ena sidan en välskriven och vemodig skildring av ett samhälle på utdöende, där de unga inte räknas. Samtidigt är det en relationsroman som aldrig vill vara förutsägbar, vilket är vällovligt men samtidigt bitvis irriterande när bitarna som saknas i pusslet blir för många.


 

Anne Ralf Hållbus,
Anne Ralf har recenserat och skrivit om böcker i flera svenska tidningar sedan 1990-talet.