Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Kulturland

Kenya

– folklore och urban afropop

Dagens unga urbana kenyaner sveper in sig i massaj-folkets traditionella tyger när stora händelser som vinster i fotboll och examen ska firas. Den kenyanske journalisten KIMANI CHEGE skriver om kulturen i sitt hemland.

Dagens Nairobi är en multikulturell storstad som rymmer en cocktail av globala trender och kultur från olika kenyanska och östafrikanska folkgrupper. Ett exempel är massajfolkets tyger som inte bara bärs av folkdansare utan även används av kläddesigner till modernt mode. Dessutom bär ungdomar ofta shuka, som massajtyget kallas, runt sina axlar när de i samband med viktiga händelser som fotbollsmatcher eller examenshögtider samlas runt lägereldar på campingplatser i stadens utkant för att fira. Den här typen av fester pågår hela natten och involverar musik, samvaro och ett eller annat glas alkohol. Ett annat populärt fenomen bland unga är annars ”blanket and wine” som anordnas på olika uteställen runt Nairobi. Till spelningar som pågår hela dagen kommer besökarna iförda massajtyger.

I Nairobi räcker det ofta att röra sig i staden för att ta del av landets kulturuttryck. Transportmedlet matatus är minibussar dekorerade med en uppsjö av graffiti, konst och bilder. Ur högtalarna strömmar en mix av lokal och internationell musik.

Samtidigt är livsstilen i Nairobi nära sammanflätad med religionen. Staden är översållad med megakyrkor och gospel är en populär musikgenre. Musiker som Bahati, Daddy Owen och Mercy Masika har riktigt extravaganta hitlåtar som Groove awards och Totally sold out.

Nairobi ligger på gränsen till savannen och är dörren till såväl Kenyas historia som dess pulserande nutidskultur. Andra större städer som Mombasa, Lamu och Kisumu har sina unika kulturfestivaler, men Nairobi ger en smak av dem alla i lagom doser.

Utomhusmuseet Bomas of Kenya visar hur landets olika folkgrupper lever och förhistoriska Olorgesailie är platsen som gett Kenya etiketten ”mänsklighetens vagga”. Museet Karen Blixen ger en inblick i den danska författarens liv, men också i européernas livsstil i Kenya under slutet av 1800-talet.

Nairobi Safaricom Jazz Festival och Story Moja tillhör annars de årliga kulturella höjdpunkterna. Vid Safaricom Jazz Festival står i första hand afrikansk jazz i fokus och Story Moja-festivalen ger sina besökare en ingång till den kenyanska litteraturen. Dessutom visas uppsluppna kenyanska dramer på Kenya National Theatre.

 

Kimani Cheges kenyanska val

 

Läs!

Going down River Road av Meja Mwangi. Boken utspelar sig i det nyligen självständiga Kenya. En läsning i dag gör det påtagligt hur många problem från 1970-talet som finns kvar.

Ngugi wa Thiong’o är utan tvekan den mest populära författaren i Kenyas historia och ofta Nobelpristippad. Om politik, traditionell livsstil hos kikuyufolket, kolonialism och kultur.

UP Nairobi. En nyhetsplattform med ett urbant perspektiv på information kring vad som händer i Nairobi inom musik, teater, konst och andra konstformer. De driver en tidsskrift, en radiokanal och hemsidan UPNairobi.com.


Se!

First grader. Spelfilm baserad på en sann historia om en 80-årig man som börjar skolan för att uppnå sitt livsmål att själv kunna läsa Bibeln.

Churchill show. En humorserie som visas varje vecka med typiska kenyanska skämt.

Africa uncensored. En serie både sociala och politiska grävande reportage. Producerad av den prisbelönte grävande journalisten John Allan Namu.

 

Lyssna!

• Benga. Långsam musik med tunga afrikanska rytmer som är populär på nattklubbar. Genren har blivit populär genom bland annat Owino Misiani, Daudi Kabaka och Princess Julie. Spelas även i andra afrikanska länder.

• Rumba/lingala/soukous. En musikgenre som har sitt ursprung i Kongo innan den kom till Kenya för flera decennier sedan.

• Afropop. Det unga, urbana Kenyas musik. En genre som blandar flera lokala rytmer som genge och kapuka (hip-pop), African neo soul och afrikansk urban jazz.

Fler länder som tidningen Fönstret tagit kulturtempen på: