Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Inspiration

Friluftsfantasterna

– Möt tre som inte kan leva utan att få

jaga, samla och fiska

Många hämtar kraft i naturen. Men för vissa räcker det inte med en skogspromenad. De verkliga friluftsfanatikerna vill göra som på stenåldern – söka sin föda i skog, sjö och hav. Fönstret har träffat tre i övrigt moderna människor som får en kick av att jaga, fiska och plocka svamp.

Plötsligt finns de bara där. Klungorna med guldgula kantareller under de höga ormbunkarna får mitt hjärta att slå snabbare. 
Nästa kick kommer när jag står vid spi-sen. Det är inte första gången som jag steker kantareller i smör, men det är första gången jag steker kantareller som jag själv har plockat. Det blir verkligen en helt annan sak att båda laga och äta då!
Så här års beger sig många ut på jakt efter svamp och bär. Andra älskar att fiska, medan tusentals svenskar räknar dagarna till årets jaktstart. Men vad är det som gör att många av oss upplever att vi mår så bra att vistas i naturen?
Enligt en stor enkät som friluftsforskaren Klas Sandell gjorde 2008 är det inte bara motion och avkoppling som lockar oss ut i skogen.
– Det är något djupare, något närmast existentiellt som gör att vi vill ut, säger han. 
Bland de 1 792 personer som besvarade enkäten höll mer än 70 procent med om påståenden som att de vill ut i skog och mark för att det ger dem insikt om ”samspelet i naturen, att allt hänger samman” och en känsla av att ”jag själv och alla människor hör samma med och ingår i naturen.”

Den nu pensionerade psykiatern Nils Uddenberg, tidigare professor vid Lunds universitet har en annan infallsvinkel.
– Det är något med det gröna i naturen, med det oregelbundna i landskapet och med vatten som har en stark känslomässig effekt på oss. Att vara i naturen är för många rekreation, det skänker återhämtning, säger han.
Själv kan han uppleva hur han mår bra bara av att sitta vid sitt arbetsbord hemma i Lund och titta på päronträdet och maskrosorna i grannens trädgård. Men det finns också forskningsrapporter som visar att människor blir friskare snabbare om de får tillgång till natur. Och vid Sveriges lantbruksuniversitet i skånska Alnarp har man kunnat visa på goda resultat av trädgårdsterapi.
– Det har visat sig vara framgångsrikt, att människor som har varit deprimerade och håglösa mår bättre när de får arbeta i en grön miljö i sin egen takt.
Orsaken till detta menar Nils Uddenberg är människans ursprung på den afrikanska savannen. Där i en öppen skog med dungar och vattenhål utvecklades människoarten. Därför, tror Nils Uddenberg, är en lägenhet som vetter mot en park dyrare än en som inte gör det. Och därför får så många av oss en kick av att få vistas i vacker natur.
– Det är inte bara kulturellt betingat utan djupare rotat än så, det ligger i vår biologiska natur. Vi attraheras av vacker natur på samma sätt som vi attraheras av vackra människor, det är en del av vårt biologiska driftsliv, att jämfört med sexualitet eller hunger. Det är inte ett inlärt beteende utan snarare en instinkt.


 

Samlaren

Man ska hitta sin föda och bära hem den.

samlaren

 

Jörgen Michelsen
Ålder: 48. 
Yrke: Civilingenjör. 
Familj: Fru och två barn. 
Bonus med att plocka svamp: Jag får ett lugn av att röra mig i skogen. Jag blir avslappnad.

När jag var liten var vi mycketute i skogen, ofta för att plocka bär eller svamp. Det kanske är en gammal jägarinstinkt, att man ska hitta sin föda och bära hem den. Vi handlade ju förstås mat i affären, men i skogen var vi ofta för att det fanns något att hämta. Jag märker att jag rör mig på ett annat sätt när jag ska plocka bär eller svamp. Om jag bara är ute för att promenera är jag helt avslappnad och tar in hur fint det är. Är jag på svampjakt slår jag på en annan radar, det är inte bara njutning, då är det jakt.
Jag sänker blicken och letar efter rätt förutsättningar, till exempel gles blandskog där solen når ner mellan träden, då kan man hitta kantareller. Det allra lyxigaste är äta upp svampen direkt, att komma hem med en hög kantareller och laga något gott. Jag kanske bara steker dem i smör och lite salt och äter på rostat bröd. Jag åker tyvärr ofta bil till skogen och om man slår ut bensinkostnaden blir det nog en dålig affär jämfört med att köpa champinjoner på snabbköpet.”


 

Jägaren

Jag är ett med naturen.

Jägaren

 

Annika Palmqvist
Ålder: 58 år. 
Jobbar med: Administration på en grundskola. 
Familj: Man och två vuxna söner, fyra barnbarn. 
Bonus med jagandet: Gemenskapen och kamratskapet i jaktlaget.

Min son blev intresserad av jakt när pappa ärvde farfars bössor. Vi tog jägarexamen tillsammans 1990 och sedan dess har vi jagat, tre av fyra i familjen. Jag är också hundförare, vi har tre jakthundar. Tjusningen är att gå i skogen med sin egen hund, som man har tränat själv. När allt stämmer, när hunden hittar djur och driver dem mot passkyttarna som får en skottchans, det är det optimala. Vissa dagar på jobbet kan bli mycket stressiga, då blir skogen och jakten en plats där jag kan neutralisera hjärnan. När jag jagar är jag så fokuserad på det jag gör att allt annat rensas bort. Jag lyssnar efter ljud och letar rörelser, jag är ett med naturen. Jag ingår i ett jaktlag med arton tjejer och jagar från oktober till januari. Resten av året sköter vi om området vi jagar i, vi har arbetsdagar då vi underhåller jakttornen och röjer sly så att det blir säkra skott. Under hela vintersäsongen lägger vi ned ett stort arbete med att utfodra djuren.”


 

Fiskaren

”Den kanske är den gäddan
som jag har jagat i hela mitt liv.”

fiskaren

 

Achilles French
Ålder: 42. 
Gör: Lärare på komvux. 
Familj: Flickvän och 3,5 barn. 
Namnet: Mina föräldrar var hippies och gav mig ett namn för varje bokstav i alfabetet. Jag heter Hamlet och Fjodor också.

Jag kan ha varit åtta år och hade ett eget kastspö och fick ett hugg av en gädda, jag såg den men den släppte precis vid båten. Det var det mest traumatiska som jag har varit med om, en den gamle-och-havet-grej. Och lite tillspetsat kan man nog säga att det kanske är den gäddan som jag har jagat i hela mitt liv. Det är något med att överlista fisken, lite märkligt kanske när man har två högskoleexamen, att få en kick av att vara smartare än en gädda ...
Sen är det vansinnigt roligt att fiska, det är ett kul sätt att komma bort. Jag kan vara ute en hel dag och inte få en enda fisk och ända tycka att det har varit en underbar dag. För mig är havet viktigt, det är lite flykt och frihetskänsla kanske. Jag har haft perioder då jag har varit helt uppslukad av fiske och det är härligt att tillåta sig att hänge sig åt något där det inte finns någon nyttoaspekt. Det handlar bara om att åka ut och sitta och bara vara.”