Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Film och TV

Tiden är mogen

Donald Trump var droppen. Vreden och besvikelsen över att en man som har blivit fångad på band skrytande om sexuella trakasserier kunde bli vald till president i USA fick många amerikanska kvinnor att äntligen förstå att trakasserier och övergrepp är inte sällsynta undantag. Att detta var något som pågick för att det tilläts pågå, för att samhället på något plan accepterade att de som har makt kommer att exploatera andra. Som Donald Trump själv uttryckte det i samband med sin beskrivning av att tafsa kvinnor i skrevet: “När du är en stjärna … kan du göra vad som helst.”

Innan han blev presidentkandidat var Trump framför allt tv-stjärna och uttalandet härrörde från en inspelning av tv-programmet Access Hollywood. Just i Hollywood gjorde orden också sitt kanske största avtryck, bland kvinnor som själva var stjärnor, men som inte alls kunde göra vad som helst. Tvärtom hade de gång på gång under sina karriärer utsatts för fysiska övergrepp och professionellt förminskande från manliga kolleger.

Tiden var mogen. Journalisterna från New York Times och New Yorker som hörde av sig om ryktena kring producenten Harvey Weinstein var inte de första som ställt frågor, men tidigare hade ingen vågat tala. Nu vittnade prisbelönta stjärnor om övergrepp och hot från sin tidigare chef och #metoo-rörelsen exploderade ut över världen. Även i Sverige talade filmbranschens kvinnor ut om en vidrig arbetsmiljö i upprop som #tystnadtagning.

I november uttalade sig Alianza Nacional de Campesinas, ett förbund som organiserar 700 000 kvinnliga lantarbetare i USA, i solidaritet med kvinnorna i Hollywood. Stjärnornas vrede kompletterades med reflektion. Varför talade några av arbetsmarknadens fattigaste och mest utsatta människor för de allra mest privilegierade? Kunde de ha rätt om att övergreppen var en del av ett bredare system?

Över 300 av världens mest inflytelserika kvinnor – studiochefer, producenter, filmstjärnor – organiserade sig nu i ett nytt samarbete, Time’s Up, tiden är ute. Från vittnesmål tog man steget till konkreta arbetsgrupper. För att bryta sexismen i branschen. För att få tv-kanaler, filmstudior och agenturer att förbinda sig till jämställdhet i företagsledningen senast år 2020. Men också för att driva fram ny lagstiftning för alla branscher. Och samla in hundratals miljoner kronor till en fond för mindre bemedlade kvinnors och andra utsatta gruppers rättegångskostnader i övergreppsfall.

Kvinnornas Hollywood tar avstånd från ett stjärnsystem där män är konstnärer och subjekt medan kvinnorna bara produkter. Och de arbetar med blicken på det vidare samhället.

3 x Bladvändare på bio

BLACK PANTHER (Ryan Coogler)
14/2 • Afrikansk superhjälte från Marvels serietidningar i efterlängtat jätteäventyr.

READY PLAYER ONE (Steven Spielberg)
30/3 • Populärkulturreferenserna i Ernest Clines 80-talsnostalgiska roman får liv på bio.

A WRINKLE IN TIME (Ava DuVernay)
6/4 • Tonårstjej måste rädda universum i storfilm på Madeleine L’Engles klassiker.


3 x Funktionsvariationer på bio

PUNK VOYAGE (Tokasikajuttu) (Jukka Kärkkäinen, J-P Passi)
13/2 • Dokumentär om Eurovisionstjärnorna Pentti Kurikan Nimipäivät.

THE SHAPE OF WATER (Guillermo del Toro)
14/2 • Prisbelönt! Kärlek mellan undervattensväsen och stum laboratoriestädare.

WONDER (Stephen Chbosky)
23/2 • August ser inte vanlig ut men får nu börja i vanlig skola för första gången.

Publicerad i nummer 1, 2018